POSLEDNJA VEST: Voda ipak ispravna, ali pazite šta pijete!

Građani u poplavljenim područjima ne bi trebalo da koriste vodu za piće kako se ne bi oboleli od nekih crvenih bolesti, kažu u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i dodaju da se voda ne koristi ni za ličnu higijenu, niti za spremanje hrane

  • 2

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" upozorio je građane u poplavljenim područjima da ne koriste vodu za piće ukoliko se zamuti, kako bi se sprečile crevne bolesti. Kvalitet vode u Beogradu za sada je na zadovoljavajućem nivou, izjavio je Slobodan Tošović, direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Slobodan Tošović, direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje izjavio je da je kvalitet vode „Beogradskog vodovoda” na zadovoljavajućem nivou i da građani Beograda koji se snabdevaju iz beogradskog vodovodnog sistema (1.200.000 stanovnika) piju higijenski ispravu vodu za piće.

Sistem kontrole vode "Beogradskog vodovoda i kanalizacije", kao i ono što radi "Gradski zavod za javno zdravlje" u okviru spoljne kontrole je pojačan. Uzima se mnogo više uzoraka nego ranije.

- Ne očekujemo promene kvalitetea vode, s tim što, kad su u pitanju kvarovi, koji inče prate rad sistema, zahtevaju dužu reakciju jer posle popravki voda ne sme da se pusti u mrežu bez dobrog ispiranja, dezinfekcije, hlorisanja i kontrole, što zahteva nekoliko dana -  kaže se u saopštenju Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Obrenovački i lazarevački vodovod, koji predstavljaju centralne vodovodne sisteme, neće biti u funkciji dok se ne izvrše sve te radnje koje obezbeđuju sigurno snabdevanje, tj rigorozne kontrole.

- Stanovništvu u poplavljenom području se preporučuje da ne koriste vodu za piće kako bi se sprečile crevne bolesti - saopštio Institut Dr Milan Jovanović Batut.

Preporuka Batuta je da se takva voda ne koristi ni za pripremanje hrane i ličnu higijenu, već da se u toj situaciji koriste kontrolisani izvori vodosnabdevanja (cisterne i flaširana voda). U slučaju da se vodosnabdevanje obavlja iz individualnih vodnih objekata da se takva voda ne koristi za piće, već da se u što kraćem roku izvrši laboratorijsko ispitivanje.

Ukoliko se voda skladišti u kućnim uslovima za piće i pripremu namirnica preporuka je da se to čini u ambalažama manje zapremine do dva litra i iskoristi u što kraćem roku uz poštovanje mera higijene.

Batut preporučuje pojačanu kontrolu sanitarno-higijenskih uslova prostorija, opreme, pribora i zdravstvenog stanja osoblja koje radi na pripremi hrane u restoranima društvene ishrane, obdaništima i školama.

Iz ove ustanove savetuje da se ne koriste lako kvarljive hranljive namirnice meso, mleko i jaja, sveže voće i povrće, već konzervirane namirnice, termički obrađeno povrće, suvo voće, konditorski proizvodi.

- Sve namirnice koje bi mogle da dođu u kontakt sa vlagom treba držati u staklenim i metalnim dobro zatvorenim posudama, a namirnice koje su došle u kontakt sa vodom iz poplavnog talasa frižideri, zamrzivači, ostaviti ni u kom slučaju ne koristiti za ishranu - navode iz Batuta.

Uz sve navedene mere neophodna je striktna higijena ruku posebno pri pripremi i konzumiranju hrane, a u slučaju pojave simptoma kao što su mučnina, povraćanje, proliv, povišena temperatura obavezno se javiti lekaru.

Najkritičnije je trenutno u Obrenovcu, Krupnju, Paraćinu, Loznici, Svilajncu, ali i u mnogim drugim gradovima Srbije. Mnoge kuće su pod vodom, a putevi su poplavljeni.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA