VAŽNO: Ovako objavljivati podatke o evakuisanima!

Svim organizacijama u čijem prostoru borave evakuisani građani se preporučuje da učine javno dostupnim - preko internet prezentacija i sl, spisak građana koji su smešteni na tom mestu. Podaci koji se smeju objavljivati su ime, prezime, godina rođenja i mesto iz koga je evakuisana osoba

  • 1

Zaštitnik građana Saša Janković preporučio je danas Crvenom krstu i drugim formalnim i neformalnim organizacijama koji zbrinjavaju građane sa poplavljenih područja način na koji će objavljivati informacije o evakuisanim.

Ombudsman je to preporučio "radi sprečavanja štetnih posledica koje proističu iz nedovoljne obaveštenosti ili prekomerne dostupnosti ličnih podataka", a polazeći od interesa evakuisanih i njihovih porodica i najbližih osoba da budu upoznati sa činjenicom da je osoba evakuisana.

Crvenom krstu se preporučjuje da odmah učini javno dostupnim - preko internet prezentacija i na drugi pogodan način -odgovarajuće podatke iz evidencije koju vodi o evakuisanim licima, "što obuhvata ime, prezime, godinu rođenja i mesto iz koga je evakuisana osoba".

Svim organizacijama u čijem prostoru borave evakuisani građani se preporučjuje da učine javno dostupnim - preko internet prezentacija i na drugi pogodan način spisak građana koji su smešteni na tom mestu.

Istovremeno, skreće se pažnja da javno objavljivanje drugih podataka iz evidencije o evakuisanima, "posebno podataka o zdravstvenom stanju i drugih osetljivih podataka jeste prekomerno, prouzrokuje rizik po druga prava i interese građana i da je nezakonito, zabranjeno i kažnjivo".

Svi drugi podaci o ličnosti, mogu se saopštiti tražiocima isključivo "na nejavan način i to samo uz izričit pristanak osobe na koje se odnose", naveo je Zaštitnik građana.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goksi

    20. maj 2014 | 06:33

    Bas bih voleo da znam kako to ako objavite da je neko tesko povredjen ili bolestan i trazite pomoc, moze da ugrozi njegova prava? Znam da gospodin treba da opravda svoje radno mesto i platu ali ovo je suvise!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA