Evo kako srednjoškolci brane Srbiju! (VIDEO) (FOTO)

Evo zašto školarce srednje škole za informacione tehnologije ITHS kompanije "Komtrejd" katastrofa koja je zadesila Srbiju nije zatekla nespremne

  • 3

Među najneumornijim braniocima beogradske obale, ali i humanitarcima koji su bez dvoumljenja pohrlili u najugroženija područja od poplava, našli su se učenici i nastavno osoblje srednje škole za informacione tehnologije ITHS kompanije "Komtrejd".

Za razliku od drugih, prema rečima direktora ITHS-a prof dr Dragana Živkovića, učenike ove škole, kao i nastavno osoblje katastrofa koja je zadesila Srbiju nije zatekla nespremne.

- Naši učenici i svih 40 članova nastavnog osoblja i menadžmenta škole u roku od sat vremena bili su u najugroženijim područjima. U rekordnom roku pomagali su u odbrani Obrenovca, a oni koji se nisu uputili u taj kraj, preko Crvenog krsta našli su se u centrima za prihvatanje žrtava poplave u Hali Pionir i na Sajmu. Sekretar ITHS-a Aleksandar Jovanović prvi je pohitao u Šabac kako bi učestvovao u izgradnji zaštitnog zida od poplava - objašnjava za Telegraf Živković.

On dodaje da su učenici i nastavnici ove škole juče do kasnih večernjih sati, zajedno sa 1.000 inženjera kompanije "Komtrejd"  i studenata visoke škole za informacione tehnologije ITS, podizali nasip kod splava "Marinada" ispod Gazele aktivno učestvujući u spašavanju obale Beograda!

Humanitarni rad, saznajemo, nije stran učenicima ove škole, koja je otvorena na inicijativu kompanije "Komtrejd" i LINK Group iz Zemuna pre četiri godine.

- Ponosan sam na 141-og polaznika ove škole (među kojima ima i dece iz Irana, Švajcarske, Angole, Grčke, Hrvatske) koji su pokazali spremnost da se nađu onima kojima je potrebno onda kada je najteže - priča Živković i dodaje:

- Vizija naše škole jeste da mladi koji se školuju za elektrotehničare računara i elektrotehničare informacionih tehnologija jednog dana postanu dobri IT tehničari, programeri i inženjeri, ali pre svega da postanu - dobri ljudi. Otud u okviru vannastavnih aktivnosti oni redovno prikupljaju pomoć za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj ulici, volontiraju u gerontološkim centrima, Crvenom krstu, kao i školama za decu sa posebnim potrebama.

Direktor ITHS-a posebno izdvaja one koji su se pokazali najneumornijim u humanitarnoj pomoći ugroženima, a među kojima su se našli: nastavnica srpskog jezika Aleksandra Prokopijević, nastavnik programiranja Nikola Dragović, nastavnica sociologije Petra Vojvodić, kao i referent za marketing Ana Vukmanović. Među učenicima najviše zalaganja u prikupljanju humanitarne pomoći i njenom razvrstavanju po centrima pokazali su: Đorđe Vračar, Tamara Janković, Isidora Kojić, Anja Gnjidić, Tamara Jevtić, Ivana Pešić, Emilija Pešić, Katarina Milošević, Mateja Jovanović i mnogi drugi.

Proslava dana škole, 24. maja, Dana Ćirila i Metodija, saznajemo, zbog vanredne situacije u Srbiji biće odložena.

Školarci su, međutim, snimili prigodan film "Svetionici srpske nauke" u koprodukciji škole, ponosni na uspeh ostvarenja prve generacije ove škole o Svetom Savi koji je poneo prvu nagradu "Svetosavskog zvonca".

- Taj film će svakako biti prikazan roditeljima, iako je svečana proslava Dana škole u klubu Studentskog grada na Novom Beogradu odložena - objasnio nam je direktor Živković završavajući priču za Telegraf apelom na sve koji mogu da se aktivno i što pre uključe u pomoć žrtvama poplave u Srbiji.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    20. maj 2014 | 14:39

    svaka cast srednjoskolcima u Paracinu rade deca danima a mediji ih zaboravili . Naravno svaka cast Telegrafu koji je objavio situaciju u Paracinu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA