Uvedite onlajn praćenje donacija!

Onlajn praćenje donacija umanjilo bi sumnje da novac neće biti namenjen za pomoć ugroženima, već u neku drugu svrhu

  • 1

Od kada se Srbija suočila s velikom količinom padavina i nezapamćenim poplavama, Vlada Srbije otvorila je namenske račune za uplatu pomoći ugroženima. Jedini problem je što nije moguće pratiti put donacija.

Onlajn praćenje donacija bilo bi svakako korisno i umanjilo bi stalno prisutne sumnje da novac neće biti namenjen za pomoć ugroženima, već u neku drugu svrhu.

Grupa građana napravila je i Fejsbuk stranicu "Kontrola trošenja donacija za nastradale u poplavama". Kako se navodi u opisu te stranice, "bitno je da se pomogne ljudima, a ne da se neko okoristi tim novcem".

- Osetili smo potrebu da napravimo ovu stranicu i tako podignemo svest ljudi o bitnosti kontrole novca od donacija za nastradale, u ovoj katastrofi koja nas je zadesila. Ne želimo da novac ode u nečije prljave ruke, nego da ode onima kojima je zaista najpotrebniji. Takođe, želimo unapred da obavestimo sve one koji su zaduženi za trošenje novca i sredstava koji su namenjena žrtvama ove katastrofe, da ćemo pratiti svaki njihov postupak i da nećemo samo nemo posmatrati nepravilnosti u radu, ako ih bude - navodi se na ovoj stranici.

Na tako nešto apelovao je i poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić, koji je sugerisao Vladi Srbije da objavi podatke o prilivu novca na račune koji su namenjeni za otklanjanje posledica od poplava.

- Za ostvarivanje ove ideje bilo bi dovoljno učiniti dostupnim onlajn podatke o vremenu i visini uplate, štiteći pritom lične podatke uplatioca, imajući u vidu mogućnost da neki od donatora žele da ostanu anonimni, kao i zakonsku obavezu zaštite podataka o ličnosti - naveo je Šabić.

Kako je objasnio, na taj način mogle bi da se uklone sumnje o nenamenskom korišćenju sredstava, a moglo bi, smatra Šabić i da podstakne pojedine potencijalne donatore.

Dešavanja uživo u poplavljenim područjima možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA