18

Srbima deblji novčanici samo od Bugara!

U svim istraživanjima koja mere kupovnu moć građana, to jest odnos kućnog budžeta i rashoda domaćinstva, Srbija je na samom dnu u Evropi, pa i u regionu

U svim istraživanjima koja mere kupovnu moć građana, to jest odnos kućnog budžeta i rashoda domaćinstva, Srbija je na samom dnu u Evropi, pa i u regionu. Nedavno smo, u analizi uglednog Instituta "Kejto" iz Vašingtona, bili na trećem mestu po indeksu siromaštva među 90 država.

Ispred Srbije s indeksom 44,8, bili su samo Vencuela i Iran. Makedonija je u tom istraživanju zauzela 11. mesto, Hrvatska 15, Slovenija 32...

I zvanična evropska statistika beleži pokazatelje koji govore o lošem životnom standardu u našoj zemlji. Recimo, Evrostat je naveo da je Srbija po cenama najvažnijih namirnica pri vrhu među državama u tranziciji, a istovremeno je po ceni rada na samom dnu. Po zaradama smo bolji jedino od Makedonaca, dok za ostalima zaostajemo. Prosečna plata u Srbiji iznosi oko 400 evra, u Hrvatskoj je 730, u Sloveniji gotovo 1.000, a u zemljama Zapadne Evrope i do 4.500 evra.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Od zemalja Evropske unije, kada je reč o životnom standardu, najsličniji smo najsiromašnijim njenim članicama – Bugarskoj i Rumuniji. U poređenju s Bugarskom, bolje je našim penzionerima, a njihovom radno sposobnom stanovništvu. Potrošačka organizacija "Forum" je u analizi kupovne moći kod nas i južnih komšija navela da su za pokriće potrošačke korpe u aprilu ove godine u Srbiji bile potrebne dve prosečne zarade ili 3,57 prosečne penzije od 221,55 evra. Po podacima Nacionalnog statističkog instituta i Nacionalnog instituta za socijalnu zaštitu Bugarske, prosečna aprilska zarada u toj zemlji bila je 419 evra. Bugari su potrošačku korpu pokrivali s 1,74 prosečnom platom, ali je zato penzionerima u toj zemlji za potrepštine iz korpe trebalo 4,85 penzije.

Ako se pogleda kupovna moć po glavi stanovnika, analize koje su objavili evropski trgovinski lanci prisutni u zemljama regiona pokazuju da Bugari na godišnjem nivou raspolažu s 2.919 evra. I tu smo najbliži tim komšijama – imamo tek koji evro više, 3.032. Rumuni godišnje po stanovniku imaju 3.491 evro, Crnogorci 4.541, a Hrvati 5.208 evra. Srbi i Bugari prednjače i u količini novca koji daju za hranu, koju inače plaćaju isto, ili čak i više nego što ona košta u mnogo razvijenijim zemljama, u kojima je standard višestruko veći. Ako je verovati zvaničnoj statistici, s prosečnom zaradom od oko 400 evra, prosečnom Srbinu na hranu ode čak 40 odsto plate, toliko daju i Bugari, dok recimo, Nemci, koji zarađuju oko 2.000 evra, na hranu daje nešto više od petine svoje zarade.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Građani Srbije kupuju po cenama sličnim onima u okolnim državama. U regionu, hrana je od naše jeftinija u Makedoniji, Bugarskoj i Albaniji, a skuplja u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Po podacima Evrostata, hleb i žitarice naši potrošači plaćaju čak 36 odsto manje od prosečnog Evropljanina, alkohol je jeftiniji petinu, cigarete koštaju u proseku čak 70 odsto manje, a jeftiniji su i mleko, sir i jaja. Međutim, uvek treba imati u vidu da prosečna srpska porodica za hranu potroši gotovo polovinu ukupnih primanja, dok se u razvijenim zemljama ta cifra kreće između deset i 15 procenata.

Za prosečnu zaradu od 45.847 dinara, koja se navodi u aprilskom izveštaju o kupovnoj moći Ministarstva trovine, građani Srbije koji imaju posao i dobiju koverte na kraju meseca, mogu kupiti 414 litara ulja. Ipak, bolje je nego lane, kada su mesec dana radili za 155 litra manje. Poslednja prosečna zarada koju je izmerila statistika vredela je kao 113 kilograma svinjskog mesa s kostima ili 549 litara mleka, 587 kilograma šećera, 46 kilograma kafe...

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: bugarska eu kupovna-moc plata srbija
Najnoviji komentari
 • S
  Srki

  Najjace mi je da nikada ne unesete podatke o Bosni, Albaniji, Makedoniji, Moldaviji, Ukrajini koje su iza nas po vecini navedenog. Nije sve tako crno.

 • X
  XXX

  Ne brinite ako vam nestane love,javite se Putinu.On će vam napuniti novčanike.Stalno pišete "živila Rusija, živio Putin, care Putine i ...".Car ima a ima se možd se.

 • S
  Stefan

  Da a Bugari u EU pa vi citajte medju redovima....

Rukovodstvo "Nisana" se odreklo dela plate zbog skandala

Nastavlja se izgradnja ratne pruge Valjevo - Loznica: Mihajlović najavila i početak radova na Fruškogorskom koridoru (FOTO)

Srbija je pretrpela štetu veću od 5 milijardi evra: Uzrok su klimatske promene!

Addiko Banka prva na tržištu Srbije predstavlja jedinstveni proizvod - "GO digital" račun

Tabaković: Premija rizika zemlje na istorijski niskom nivou

Dobitak Komercijalne banke u prvih 10 meseci oko 56 miliona evra

Šta će biti s Komercijalnom bankom: Ovo su najnovije informacije

Dodatna šansa za potencijalne koncesionare: Produžen rok za ponude za Aerodrom "Nikola Tesla"

Komercijana banka lider, paušalne informacije štete svima

3 ponuđača: Komercijalnu banku žele Turci, Mađari i Kostić

Predlog budžeta je trebalo da bude u Skupštini do 1. novembra: Evo zašto kasni

VAŽNO: Još samo 3 dana za plaćanje četvrte rate poreza na imovinu za 2017. godinu!

Postoje podaci koje banka ni slučajno ne sme da vam traži! Ove dve stvari su strogo zabranjene

Dobra vest: Javni dug Srbije u septembru je manji za 720 miliona evra

U SRBIJU ULOŽENO 8 MILIJARDI EVRA U PRETHODNIH 5 GODINA! Brnabić: Uspeli smo da smanjimo javni dug i preokrenemo situaciju

SJAJNA VEST: Srpski budžet u plusu na kraju godine

Srpski ministar finansija se oglasio o rajskim papirima: "Pratimo šta se dešava"

Sjajan dogovor MMF i Vlade: Povećanje plata i penzija u 2018.

Novčanice od 20 evra u Crnoj Gori dobro proverite: Masovna pojava falsifikata, ima i drugih evra koji su lažni! Evo koji su

Vučić danas sa predstavnicima MMF-a: Nastavlja se jak ekonomski napredak (FOTO)

Penzioneri dobili po 5.000 dinara pomoći, a čeka ih još novca. Evo kada stiže nova uplata!

Direktorka "Pošta Srbije": Blokira nas grupa neodgovornih ljudi, dok preduzeće ima dobit od 1,7 milijardi dinara

Vojvođanska banka predstavila prvi izveštaj o održivom poslovanju

Poskupljenje goriva može da se odrazi čak i na plate: Evo za koliko skaču cene!

Neaktivan račun trajno pravi minus i može da vas košta čitavo bogatstvo!

Ova lekovita biljka donosi zaradu od 3.000 evra, a sve što vam treba je pola hektara zemlje, i malo strpljenja!

Dobar dan za sve penzionere: Stigla pomoć od 5.000 dinara, isplata počela jutros

Ako ste na ovom spisku, sutra dobijate 5.000 dinara od države!

Evropljanke od danas do kraja godine rade besplatno, a za to postoji jedno jako objašnjenje!

Kako da zatvorite račun u banci koji vam više ne treba? I koliko to košta