Bosanci u svetskom vrhu po korišćenju kokaina!

U izveštaju UN-a, zemlje su svrstane u pet kategorija, a BiH je u četvrtoj što znači da tu drogu koristi između 0,51 i jedan odsto populacije starosti između 15 i 64 godine

  • 14

Bosna i Hercegovina spada u grupu država sa zabrinjavajuće velikim procentom korisnika kokaina, pokazuje Svetski izveštaj Ujedinjenih nacija za ovu godinu.

U izveštaju su zemlje svrstane u pet kategorija, a BiH je u četvrtoj što znači da tu drogu koristi između 0,51 i jedan odsto populacije starosti između 15 i 64 godine, prenose banjalučke "Nezavisne novine".

Istraživanjem je tretirana i potrošnja ekstazija u svetu, ali kada je reč o BiH taj narkotik "nije toliko popularan". Borci protiv narkotika, međutim, smatraju da potrošnja kokaina u BiH ipak nije tako velika jer je, kako dodaju, reč o drogi koju sebi svako, i da hoće, ne može da priušti.

Iz sarajevske nevladine organizacije za resocijalizaciju bivših zavisnika "Proslavi oporavak" kažu da je u BiH, nažalost, sve prisutniji trend prelaska sa lakih droga na teže narkotike.

- U poslednje vreme česti su slučajevi konzumiranja spida ili amfetamina među mlađom populacijom, a razlog je cena tog opijata. Što je jeftinije - to bolje prolazi, tako da je ta droga poprilično zastupljena kod mladih - objašnjava predsednik te organizacije Borislav Goić.

Prema njegovim rečima, da bi se država lakše izborila s tom problematikom potrebna je saradnja na svim nivoima u BiH.

Da pred ovim problemom ne treba zatvarati oči svedoči i podatak prema kojem je, kako je nedavno saopšteno iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, samo u RS prošle godine bilo registrovano 375 lečenih zavisnika od opijata, među kojima su najzastupljeniji heroinski (89,4 odsto).

Prema poslednjim procenama evropskog Centra za monitoring droga i zavisnost od njih, najmanje 85 miliona odraslih ljudi koristilo je neku nedopuštenu drogu u nekom trenutku, odnosno oko četvrtina odrasle populacije u Evropi.

Što se tiče potrošnje kokaina, u svetu je rekorder Škotska, slede Španija, Australija i Urugvaj.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA