ILIĆ: Trebaju nam avioni za protivgradnu zaštitu

- Primetili smo da pojedine opštine tokom poplava nisu imale ni 10 lopata da nađu, nisu imale nijednu baterijsku lampu ili agregat. Imali smo opštine sa 100.000 stanovnika a da nisu imale gumene čizme, da se udje u hladnu vodu. To moramo locirati u opštinama jer su to mala sredstva a od velikog značaja - ocenio je Ilić

  • 17

Ministar Velimir Ilić izjavio je da treba što pre doneti novi Zakon o protivgradnoj zaštiti i da Srbija treba da dobije avijaciju za protivgradnu zaštitu.

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije je tokom posete Leskovcu ocenio da trenutna protivgradna zaštita sa raketama nije efikasna jer strelci ne mogu da dejstvuju kad žele zbog velikog broja preleta aviona iznad Srbije.

Ilić je naveo da je samo u avgustu prošle godine bilo 2.500 preleta iznad Srbije i da tada protivgradni strelci ne smeju da dejstvuju.

On je kazao da je jedino rešenje da Srbija dobije avijaciju koja će dejstvovati po gradonosnim oblacima.

- Mi imamo četiri takva aviona koji bi mogli odmah da se preurede i da štite veliku teritoriju od grada. Oni postoje i nalaze se na vršačkom aerodromu. Neko ih je u privatizaciji JAT-a prodao ne znajući da postoje. Onaj ko ih je kupio, takodje, nije znao da postoje, ali sa vlasnikom možemo da dogovorimo da se ti avioni aktiviraju i ja sam dao stručnjacima da to proračunaju. Da se dva aviona stave u funkciju potrebno je 150.000 evra - rekao je Ilić.

Komentarišući koliku štetu su pričinile nedavne poplave, ministar Ilić je kazao da država treba da razmisli da ojača civilnu zaštitu.

- Mi moramo vratiti u funkciju neki vid Civilne zaštite i opremiti odredjene objekte sa tehnikom da gradjani mogu brzo da se zaštite. Iz velikog iskustva koje smo sad stekli, primetili smo da pojedine opštine tokom poplava nisu imale ni 10 lopata da nađu, nisu imale nijednu baterijsku lampu ili agregat. Imali smo opštine sa 100.000 stanovnika a da nisu imale gumene čizme, da se udje u hladnu vodu. To moramo locirati u opštinama jer su to mala sredstva a od velikog značaja -  ocenio je Ilić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • džordž

    11. jul 2014 | 17:11

    kakvo je to bagatelisanje državne imovine bilo.."neko je u privatizaciji JAT-a prodao četiri aviona ne znajući da postoje" a ovaj pak što ih je kupio nije imao pojma da ih je kupio !! sta to znači..jel neko ovde lud..to su četiri aviona a ne četiri kilograma krompira ?!! hoće li neko da pojuri i ozbiljno se pozabavi barabama koje su samo punile svoje džepove uništavajući sve živo ?

  • pera detlic

    11. jul 2014 | 19:50

    TI avioni NISU prodati, i to bi resorni ministar MORAO da zna, oni su ostali u vlasnistvu JAT-a, dok je postojao, a ko ih je i kako (ako ih je) kupio preko noci, druga je stvar, kao i ko je kupio taj isti JAT, i gde su pare za akcije, ako je sve posteno... Sve bre, go lopov do lopova!!! Joj gadi mi se sve ovo vise, bljak!

  • Bane

    11. jul 2014 | 16:50

    Ono što leti onako, ima krila i bruji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA