VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Moramo intenzivno raditi na postizanju idealnih uslova za život

- Mogućnost kontrolisanja klime na većim površinama i postizanje idealnih uslova za život tokom cele godine ozbiljna je oblast kojom se inženjeri moraju intenzivno baviti, pogotovo ako u obzir uzmemo klimatske promene, bilo da su rezultat prirodnih procesa ili delovanja ljudi - napisao je Veselin Jevrosimović u kolumni za "Informer"

  • 1

U svojoj kolumni, u listu "Informer", vlasnik kompanije ComTrade Veselin Jevrosimović ove nedelje objašnjava kako bi gradovi budućnosti mogli da izgledaju. Kao primer izdvojio je zanimljiv koncept koji dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U planu je da do 2020. godine bude izgrađen "grad unutar grada" koji će se nalaziti unutar ogromne kupole koja će se po potrebi otvarati i zatvarati.

U nastavku pročitajte deo ovonedeljne kolumne:

" Gradovi budućnosti su u naučno-fantastičnim filmovima obično prikazani kao prenaseljena mesta, neretko veoma zagađena, sa ogromnim zgradama i uslovima za život koji baš i ne garantuju dobrobit ljudi. Sa druge strane, postoji i neuporedivo primamljivija vizija mega-zgrada sa desetinama hiljada stanara, konstruisanih kao samodovoljne eko-celine koje se napajaju energijom iz obnovljivih izvora, poseduju sopstvene zelene površine i parkove, te nude rešenje za sve veće probleme porasta broja stanovnika, deficita energenata i zagađenja prirode u modernom svetu.

Naravno, stručnjaci širom sveta već rade i na brojnim drugim rešenjima u rasponu između dva opisana ekstrema. Pametne kuće i razne vrste inovacija vezanih za kontrolu i optimizaciju uslova stanovanja o kojima sam ranije pisao samo su deo jedne šire inicijative prevazilaženja brojnih izazova sa kojima se čovečanstvo suočava.

Mogućnost kontrolisanja klime na većim površinama i postizanje idealnih uslova za život tokom cele godine ozbiljna je oblast kojom se inženjeri moraju intenzivno baviti, pogotovo ako u obzir uzmemo klimatske promene, bilo da su rezultat prirodnih procesa ili delovanja ljudi. Ne govorim ovde o teorijama zavere i sličnim besmislicama, već o razvoju i primeni tehnologije za dobrobit ljudi.

Jedan zanimljiv koncept stiže iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemlje poznate po arhitektonskim čudima. Naime, oni će biti domaćini Svetske izložbe 2020. godine, do kada planiraju da naprave "grad unutar grada", sa više od 100 hotela, mnoštvom ekskluzivnih prodavnica, zabavnim centrima, zdravstvenim i kulturnim ustanovama.

Ceo kompleks će se nalaziti unutar ogromne kupole otvorene zimi, ali zatvorene tokom vrelih letnjih meseci kako bi posetiocima omogućili ugodan boravak. Ukoliko se pokaže kao uspešan, ovaj projekat bi mogao da posluži kao uzor za stvarne gradove budućnosti."

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    12. jul 2014 | 13:07

    Slazem se. Mozemo nesto nauciti i od nasih predaka, recimo, kako se prave energetski efikasne kuce. Kuce u kojima je zimi toplo a leti sveze. Drugo, ajde da prvo u Srbiji postignemo nivo elementarnih uslova za zivot, pa onda da stremimo idealnim. Recimo, ja kad poplacam sve racune i kupim hranu i nesto malo odece, ostane mi "nista" od plate, za razmisljanje o kvalitetnijim prozorima ili alternativnom nacinu zagrevanja. Tako da - siromastvo je neprijatelj napretka. Tj. iako smo wi-fi drustvo, u isto vreme smo i duboko feudalno, u onom losem smislu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA