Dženeral motors za odštetu žrtvama odvojio 600 miliona dolara

Problem na sistemu za paljenje mogao je izazvati gašenje automobila tokom vožnje čime se ostajalo bez nekih bezbednosnih mera kao što su vazdušni jastuk, ABS kočni sistem i servo upravljač

  • 0

Zbog kvara na sistemu za paljenje automobila, koji je doveo do smrti najmanje 13 osoba, Dženeral Motors (GM) će žrtvama isplatiti odštetu u iznosu od 400 do 600 miliona dolara.

Porodice poginulih i ranjenih u nesrećama prouzrokovanim ovim kvarom mogu slati zahteve od sledećeg meseca, prenosi "CNN money".

Problem na sistemu za paljenje mogao je izazvati gašenje automobila tokom vožnje čime se ostajalo bez nekih bezbednosnih mera kao što su vazdušni jastuk, ABS kočni sistem i servo upravljač. GM je priznao da su njegovi zaposleni bili upoznati sa problemom deceniju pre povlačenja 2.6 miliona automobila sa tržišta ranije ove godine.

Ovaj proizvođač automobila je zbog ovog odlaganja na udaru Kongresnog i Pravnog odeljenja zbog kršenja federalne regulative i suočava se sa krivičnim prijavama.

GM je inicijalno saopštio da je odvojio 400 miliona dolara za odštetu žrtvama, ali je naknadno objavljeno sa će biti odvojeno još 200 miliona.

Kompanija je odvojila i dodatnih 874 miliona za popravku rekordnih 30 miliona automobila koje je povukla sa tržišta ranije ove godine. Redukcije u vrednosti od 1.3 milijarde dolara, ponovo su zbrisale profit kompanije ostavljajući je sa dobitkom od samo 33 miliona dolara u kvartalu.

GM je angažovao Kenet Finberg, eksperta za kompenzaciju žrtvama u katastrofama kao što su rušenje zgrada Svetskog trgovinskog centra ili izlivanja nafte u Meksičkom zalivu. On će osmisliti obrazac odštete žrtvama kvara na sistemu za paljenje koji će svakoj porodici poginulih isplatiti više od milion dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA