KATASTROFALAN ZEMLJOTRES U KINI: Broj mrtvih narastao do 398, spasavanje u toku!

Na podučju pogođenom zemljotresom je srušeno više od 12.000 kuća, dok ih je 30.000 oštećeno, objavila je kineska agencija Sinhua, a prenela agencija AFP. Kineska televizija navela je da je to najjači zemljotres koji je pogodio Junan u poslednjih 14 godina

  • 1

U Kini je u toku intenzivna akcija spasavanja preživelih u snažnom zemljotresu koji je juče pogodio provinciju Junan na jugozapadu Kine, a u kojem je poginula najmanje 398 osoba, dok je više hiljada povređeno.

Na podučju pogođenom zemljotresom je srušeno više od 12.000 kuća, dok ih je 30.000 oštećeno, objavila je kineska agencija Sinhua, a prenela agencija AFP.

Spasioci i danas, jutro posle katastrofe, pretražuju ruševine zgrada u očajničkoj potrazi za preživelima, ali njihove napore spasavanja otežava obilna kiša.

U okrugu Ludian, koji je najteže pogođen zemljotresom, Sinhua prenosi kako "preživeli, mokri do gole kože, sede uz blatnjave puteve čekajući da im dostave hranu i lekove. Neki od njih polugoli stoje na otvorenom, drhteći na kiši".

Ta agencija je navela kako na spasavanju preživelih radi ukupno 7.000 ljudi, među kojima je 5.000 vojnika, policajaca i vatrogasaca, a u akciji spasavanja se koriste mašine za iskopavanje i oprema za otkrivanje preživelih ispod ruševina.

Podaci kineskog Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je u zemljotresu ukupno stradala 398 osoba, kao i da ih je povređeno 1.801.

Prema tvrdnjama Američkog geološkog zavoda, zemljotres je bio jačine 6,1 stepen Rihterove skale, dok ga je kineska seizmološka služba procenila na 6,5 stepeni.

Epicentar zemljotresa je bio na maloj dubini od svega 10 km, ispod grada Longtoušana, koji je najteže pogođen. Kineska državna televizija je saopštila da je to najjači potres na području Junana u poslednjih 14 godina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja, iz Kine

    4. avgust 2014 | 10:04

    Nije zemljotres katastrofalan, vec im je gradnja katastrofalna. Zgrade se rade veoma brzo, jeftino i ofrlje. Ja zivim u "novoj" zgradi, koja se bukvalno trese, pri prolasku svakog kamiona, zidovi pucaju, glet masa otpada sa zidova i plafona, a zimi se lepe najloni preko prozora, jer uopste ne dihtuju (kao fora PVC stolarija) Stambene zgrade su krhke i stavljaju se u upotrebu bez ikakvih testova, samo treba znati kome platiti, a kvadratni metar kosta otprilike, kao u Beogradu. Zasto kazem da zemljotres nije katastrofalan? Zato sto sve vladine zgrade prezive zemljotres, bez ikakvih ostecenja, a okolne zgrade budu unistene do temelja. Zato u zemljotresima uvek gine na hiljade ljudi. Kina grabi napred krupnim koracima, postaje prva ekonomija sveta, a jadan narod to uopste ne oseca, vec i dalje zivi jako tesko. Ko sisa narod, ionako ih ima mnogo. Sklepaj zgradu, naplati stanove papreno, pa ko prezivi... Inace, stanovi se kupuju na period od 70 godina, a onda se vracaju u vlasnistvo drzave, osim ako ih deca ili unuci ne otplate, po skoro istoj ceni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA