DVE GODINE OD POGIBIJE KADETA: Major oslobođen, krivi samo kadeti?! (FOTO)

- Samo bih da pitam sve one kojima je trebalo dve godine da istražuju i sada ovako odlučuju: "Imate li vi dece i imate li razuma? Poslala sam vam dete kao suvo zlato, zdravo i pravo, a vratili ste mi ga, znate kako". Sada su kriva ta deca, Filipove kolege i drugovi, ali ne i oni višeg čina! Nisam ja mog sina poslala toj deci na brigu, nego onima sa činom, Vojsci Srbije - kaže majka preminulog kadeta

  • 8

Dve godine nakon tragedije na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, gde su poginula dva kadeta na pripremama za vojnu vežbu, a njih sedmoro povređeno, Viši sud u Jagodini odbacio je optužni predlog protiv majora Vinka Žnidaršiča. On je bio osumnjičen za nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice tokom nesreće. Konačnu odluku o slučaju doneće Apelacioni sud u Kragujevcu.

U isto vreme, potvrđen je veći deo optužnog predloga protiv tadašnjih kadeta i kolega poginulih, Mladena M, Stefana M, Nikole G. i Milana K. sadašnjih potporučnika Vojske Srbije. Nesreća se dogodila pre dve godine, 18. juna na Pasuljanskom livadama, tokom priprema za vojnu vežbu "Diplomac 2012".

Grupa kadeta pronašla je ispaljenu, a neeksplodiranu granatu kalibra 30 milimetara u blizini izvođenja vežbe. Gledali su je jedan po jedan, pa spustili na tlo. Jedan od optuženih granatu je navodno šutnuo, nakon čega je ona eksplodirala. Stradali su Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole i Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca. Sedmoro kadeta je povređeno.

Nakon današnje odluke Višeg suda u Jagodini, majka Filipa Milojevića, Zagorka, kaže da je srce vuče samo na jedno mesto, Filipov grob, kao i da je muči samo jedno pitanje.

- Samo bih da pitam sve one kojima je trebalo dve godine da istražuju i sada ovako odlučuju: "Imate li vi dece i imate li razuma? Poslala sam vam dete kao suvo zlato, zdravo i pravo, a vratili ste mi ga, znate kako". Sada su kriva ta deca, Filipove kolege i drugovi, ali ne i oni višeg čina! Nisam ja mog sina poslala toj deci na brigu, nego onima sa činom, Vojsci Srbije - kaže majka preminulog kadeta jedva govoreći.

Svaki put kada se pojave vesti o tome kako istraga predugo traje, porodica Milojević zanemi, pa nedeljama jedva govore. Filipov brat Milovan u danima posle nesreće izgubio je moć govora na mesec dana.

- Ta deca, Filipovi drugovi, posetili su nas da podele našu bol, ali niko mi nikada ni reč nije rekao o tome šta se desilo. Ne smeju deca. Ja ne tražim ničiju glavu, bog mi je svedok, samo da neko dođe i kaže: Ja sam kriv! Spremna bih bila, kao majka, i ruku da mu pružim, samo da znam, da nađem malo mira. Svakoga dana se pitam zašto živim kad mi je onakvo zlato, znate gde, ne mogu da kažem - šapuće majka Filipa Milojevića koja dve godine živi sa osećajem da će Filip stići odnekud svakoga časa.

Filipov otac Tomislav prošle je godine, na prvu godišnjicu pogibije sina, rekao da je mnogo puta postavio pitanje: "Šta se desilo?", ali da mu je rečeno da "previše pita".

- Ja sada očekujem optužnicu neku, ma kakvu, sa imenom onoga ko je kriv. Neću da verujem da će u toj optužnici biti samo ime nekog kadeta, da će na njega biti svaljena smrt mog sina i devojčice iz Milanovca - rekao je lane Tomislav Milojević.

Zamenik višeg javnog tužioca u Jagodini, Miomir Vasić, rekao je danas da je ovakva odluka sudije Višeg suda "neviđena bruka i skandal".

- Nama nije jasno kako je do toga došlo. Juče smo uložili žalbu Apelacionom sudu u Kragujevcu i sad čekamo odgovor. Nadamo se da će stići u najkraćem roku - kazao je Vasić i dodao da se nada da će Apelacioni sud odbiti odluku po kojoj se optužni predlog protiv majora Žnidaršiča odbija.

U Višem javnom tužilaštu tvrde da se istraga otegla jer su "veštaci pukovnici nalaz dostavili tek posle osam meseci". Prema nezvaničnim informacijama, dve godine se čekalo da Ministarstvo odbrane dostavi uzorke tla na osnovu kojih bi se veštačenjem utvrdilo ko je gde stajao u momentu eksplozije.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fizioterapeut

    28. avgust 2014 | 06:48

    Sramota...a bio je divan dečko...slava mu!!!

  • Markoni

    28. avgust 2014 | 02:26

    Stite cinovnike i glavonje a cudili bi se sto bi mladi bezali od sluzenja vojnog roka da nije ukinuto. E jadna li si Srbijo!!!

  • Neznam

    28. avgust 2014 | 10:36

    Neka mu je vecna slava. Poginuli potporucnik je mesec dana nakon pogibije trebalo da vodi vod vojnika i da njih zastiti a sam je sutirao neeksplodiranu granatu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA