Ovoliko vredi sve srpsko u Hrvatskoj!

Hrvatski sudovi su godinama odbijali tužbe naših preduzeća, u skladu sa uputstvom njihovog pravobranilaštva iz 2004. godine. To su pravdali činjenicom da oštećene firme nisu imale pravo svojine na nepokretnostima

Kada bi se poredila potraživanja Srbije od Hrvatske i obrnuto, taj tas bi prevagnuo na srpsku stranu jer naši građani i firme od Hrvatske očekuju imovinu vrednu između 30 i 40 milijardi evra.

S druge strame, hrvatska preduzeća, bez kamata potražuju oko 800 miliona evra. U Srbiji je oko 150 hrvatskih preduzeća imalo imovinu , a dvadesetak je uspelo da nadoknadi imovinu, pišu "Večernje novosti".

Samo vrednost zgrada, stanova, odmarališta naših preduzeća i opština u Hrvatskoj, u trenutku raspada SFRJ, bila je 1,8 milijardi evra. Ovo su pokazale tadašnje procene Republičke direkcije za imovinu. Računa se da je u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici imovinu ostavilo 300 do 400 srpskih preduzeća, među kojima su "Železnice Srbije", NIS, "Simpo"..

Hrvatski sudovi su godinama odbijali tužbe naših preduzeća, u skladu sa uputstvom njihovog pravobranilaštva iz 2004. godine. To su pravdali činjenicom da oštećene firme nisu imale pravo svojine na nepokretnostima, već samo državno ili društveno vlasništvo, dok su preostala lica imala pravo raspolaganja, upravljanja i korišćenja.

Jednu milijardu evra iznose neisplaćene penzije Srbima iz Hrvatske. Imovina srpskih preduzeća u Hrvatskoj procenjuje se na 1,8 milijardi evra. Oko pet milijardi evra procenjena su ulaganja Srba u samodoprinose i deonice u Hrvatskoj.

Srbija potražuje i oko 980.000 grla krupne stoke i 100.000 poljoprivrednih mašina koje su ostale u Hrvatskoj.

Ubedljivo najveća cifra odnosi se na potraživanja naših građanba koji su tamo živeli i imali vikendici i ona iznosi čak 30 milijardi evra.

Srbi koji su izbegli iz Hrvatske traže i 600.000 hektara zemlje, kao i 14 miliona metara kvadratnih poslovnog prostora.

Procenjuje se da od 150 preduzeća hrvatskih koje je imalo imovinu Srbiji, 20 je uspelo da dođe do svoje imovine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA