ZAJEDNO PROTIV TERORISTA: London i Amerika planiraju nove napade

- Velika Britanija i Amerika će ostati pri odluci da pojačaju napore kako bi dogovor svetskih sila o neplaćanju otkupnine za taoce ostao na snazi, ali moramo da udvostručimo napore kako bismo se obezbedili da će i druge zemlje održati obećanje - poručio je premijer Dejvid Kameron

  • 13

London će pojačati diplomatske napore kako bi dogovor svetskih sila o neplaćanju otkupnine za taoce ostao na snazi, poručio je danas britanski premijer Dejvid Kameron.

- Velika Britanija i Amerika će ostati pri toj politici, ali moramo da udvostručimo napore kako bismo obezbedili da i druge zemlje održe obećanje -  rekao je Kameron parlamentu, aludirajući, kako je preneo Rojters, na britansku inicijativu na prošlogodišnjem samitu G8 da vlade ne isplaćuju otkupnine za taoce.

Kameron je prethodno predsedavao hitnim sastankom vlade, sazvanim pošto je Islamska država juče postavila na internet snimak odrubljivanja glave drugom zatočenom američkom novinaru i zapretila da ista sudbina čeka i britanskog taoca.

- Zemlju kao što je naša niko neće zastrašiti. Ostaćemo nepokolebljivi u nameri da porazimo terorizam - poručio je britanski premijer.

Šef britanske diplomatije Filip Hamond izjavio je, posle tog sastanka, da London, u slučaju potrebe, ne isključuje mogućnost učešća u vazdušnim napadima radi spasavanja taoca.

- Uveravam vas da razmatramo sve moguće opcije kako bismo zaštitili tu osobu - rekao je Hamond.

Na snimku pogubljenja američkog novinara Stivena Sotlofa, maskirani ekstremista je upozorio da će sledeći biti ubijen Britanac Dejvid Kautorn Hejns zbog američkih vazdušnih napada na ekstremiste u severnom Iraku.

Sotlof (31) na snimku mirnim glasom kaže da je žrtva odluke američkog predsednika Baraka Obame da pojača vazdušne udare protiv džihadista u Iraku.

Velika Britanija nije se, zasad, pridružila američkim vazdušnim napadima na islamske džihadiste, ali pomaže u naoružavanju kurdskih boraca u severnom Iraku i dostavlja avionima pomoć opkoljenom stanovništvu na planini Sindžar i u gradu Emerli.

Kameron je juče osudio brutalno ubistvo Sotlofa kao "gnusno i varvarsko" i ocenio da teroristi Islamske države prete svima, bez obzira na veru - Sirijcima, Iračanima, Amerikancima i Britancima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    3. septembar 2014 | 16:44

    "Kameron je juče osudio brutalno ubistvo Sotlofa kao gnusno i varvarsko" Kad vi ubijate civile i decu i to sa sigurne udaljenosti, onda je to bas onako fino i civilizovano! Smradovi licemerni!

  • Aleksandar

    3. septembar 2014 | 17:20

    Kad su podrzavali na Kosovu te iste teroriste sve je bilo ok. Mi smo bili teroristi zato sto smo uspostavljali red. Ali nam je natovarena humanitarna katastrofa pa su nas malo zaprasili uranijom da nam se deca radjaju izopacena. Irak, Libija, Sirija... ista meta isto odstojanje.... Malo ste zakasnili sa promenom politike, drugovi saveznici u WW2!

  • Ešky

    3. septembar 2014 | 22:33

    A do juče podržavali te iste ljude koje sada napadaju, koje licemjerje, ne vjerujem. Živjela Sirija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA