NEMA OTCEPLJENJA? Za odvajanje 48 odsto Škota

Međunarodni monetarni fond je izrazio zabrinutost ukoliko Škotska izađe iz sastava Velike Britanije, jer smatraju da bi to izazvalo kratkoročne negativne reakcije na tržištima zbog neizvesnosti buduće ekonomske politike ove države

  • 26

Najnovije istraživanje o budućem referendumu o osamostaljenju Škotske pokazuje da unionista ima za četiri procentna poena više nego onih koji žele nezavisnost Škotske, preni Rojters.

- Unionista koji žele da Škotska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva ima 52 procenta, a za osamostaljenje Škotske je 48 ispitanika - pokazala je anketa YouGov-a koja je održana samo nedelju dana uoči održavanja referenduma koje su uradili za Tajms i San koje je isključilo neopredeljenje birače.

Stanovnici Škotske 18. septembra izjasniće se da li su za izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva posle više od tri veka.

Tim povodom, britanski premijer Dejvid Kameron je ranije apelovao na glasače da ostanu u UK i čak im poručio da mu se srce slama pred mogućnoshu da bude drugačije.

Iako su neki mediji prenosili da je britanska kraljica izrazila zabrinutost jer bi odvajanje Škotkse dovelo u pitanje smisao i suštinu Ujedinjenog Kraljevstva, iz Bakingemske palate zvanično je saopšteno da je referendum stvar naroda Škotske.

- Svaka tvrdnja da bi kraljica htela da utiče na ishod aktuelne referendumske kampanje kategorički je pogrešna. Njeno veličanstvo čvrsto veruje da je to stvar naroda Škotske - izjavio je portparol kraljice, a objavio BBC.

- Odluka Škotske da izađe iz sastava Velike Britanije može izazvati kratkoročne negativne reakcije na tržištima zbog neizvesnosti oko buduće ekonomske politike Škotske - zaključio je danas Međunarodni monetarni fond.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    12. septembar 2014 | 11:10

    Nema nista od te pesme,ako bi britanija to dopustila bilo bi cepanja na sve strana...svi znamo da je vecina skota da se ocepe ali ce ipak tesnom vecinom britanci nastimati da ostanu :) sta ti je cuvena demokratija ;)

  • Miki

    12. septembar 2014 | 11:38

    Namestaljka nebi bilo englezima prvi put da namestaju izbore.

  • Toki-Kladovo

    12. septembar 2014 | 13:45

    Ma lažu bre ovi englezi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA