POD BUDNIM OKOM AMERA: NSA prate aktivnosti Islamske države

Islamski militanti koriste medije, tehnologiju i internet na vrlo agresivan način o čemu svedoče najnovija objavljivanja ubistava talaca

  • 0

Na Kongresu je predstavljena strategija američkih vojnih lidera u borbi protiv militanata Islamske države. Nacionalna agencija za bezbednost NSA prati sve sajber aktivnosti islamista i pravi plan protiv sajber-napada.

Admiral Majkl Rodžers je izjavio da ne može da govori o tehničkoj sposobosti i spremnosti sunitske militantne grupe, samim tim nije poznato da li oni trenutno pripremaju neki od svojih sajber napada.

-  Treba da pretpostavimo da će se dogoditi povećanje sajber dimenzije u skoro svakom scenariju sa kojim se suočavamo - dodao je admiral Rodžers. Već je poznato da islamski militanti koriste medije, tehnologiju i internet na vrlo agresivan način.

Oni su dosad objavljivali snimke ubistava talaca na internetu, i čak to oglasili i na društvenoj mreži Tviter. Poruke koje šalju javnosti preko društvenih mreža i medija su možda među najorganizovanijim i najefikasnijim među aktivnostima sličnih terorističkih organizacija, objasnio je sekretar službe Državne bezbednosti SAD Džeh Džonson. Često koriste medije kako bi regrutovali strane islamiste za svoje borbe u Siriji i Iraku.

Džejms Luis, stručnjak iz Centra za strateške i međunarodne studije, smatra da ovakve sajber aktivnosti Islamske države ne predstavlja neposrednu opasnost za američke interese.

(Telegraf.rs/ Srna)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA