Škotski premijer osudio bombardovanje Jugoslavije!

Škotski premijer je sa istim žarom osuđivao i britansko učešće u napadima na Irak i ocenio da će sankcije i rat samo uvećati ljudsku ptanju, osiromašiti najsiromašnije i doprineti da stotine hiljada dece ostanu bez hrane i lekova

  • 8

Poznato je da premijera Škotske Aleksu Salmonda u Londonu sada ne vole zbog njegove kampanje da se njegova zemlja otcepi od Velike Britanije, ali ga nisu voleli ni pre nego što je postao lider pokreta za nezavisnost. Naime, on je bio prvi političar u Britaniji koji je osudio NATO bombardovanje Jugoslavije.

Čim je počelo bombardovanje u martu 1999. godine, Salmond se pojavio na Bi Bi Siju i optužio NATO i britanske političare za neopisivu ludost.

Tada mu je ova televizija pružila priliku da replicira tadašnjem britanskom premijeru Toniju Bleru, koji je bio najvatreniji zagovornik napada na Jugoslaviju, ali je njegovu izjavu prenela samo škotska redakcija Bi Bi Sija koja je i pored toga izazvala veliku buru u britanskom parlamentu, a njihov dnevnik Herald je već tada predvideo da će Salmondova osuda bombardovanja Jugoslavije odjeknuti širom Evrope.

Danas je taj dnevnik jedini medij u čitavoj Velikoj Britaniji koji podržava nastojanje Aleksa Salmonda i njegovih pristalica da Škotska postane nezavisna država. Svi ostali listovi u redakcijskim uvodnicima su se izjasnili da su protiv osamostaljenja.

Škotski premijer je sa istim žarom osuđivao i britansko učešće u napadima na Irak i ocenio da će sankcije i rat samo uvećati ljudsku ptanju, osiromašiti najsiromašnije i doprineti da stotine hiljada dece ostanu bez hrane i lekova.

Te 1999. godine, Salmonda su zbog njegovog protivljenja o bombardovanju nekadašnje Jugoslavije nazivali raznim pogrbim imenima. Tako ga je Bler opisivao kao potpuno neprincipijelnim, a ministar spoljnih poslova Robin Kuk kao lidera Škotske nacionalne partije, marionetom srpskog režima i izjavljivao je da je on jedini evropski lider koji stoji rame uz rame sa Slobodanom Miloševićem.

Inače, Aleks Salmond za sebe kaže da je tvrdoglavi romantik i izjavljivao je da potpuno veruje da je moguće da se ljudi u petak probude u boljoj državi - Škotskoj, što se na njegovu žalost nije dogodilo.

On potiče iz siromašne porodice, ali je i pored toga studirao na prestižnom univerzitetu Sent Endrus, gde je diplomirao sa najvišim ocenama. Tu je već postao aktivan i kandidovao se za predsednika studentske organizacije, ali ga je pobedio njegov rival, konzervativac.

To je, do sada, bio jedini politički poraz koji je doživeo. Nije posebno osetljiv na uvrede koje mu stižu od strane establišmenta iz Londona i ne uznemiravaju ga ni optužbe da je previše naklonjen Vladimiru Putinu.

(Telegraf.rs / Izvor: politika.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grdoje

    19. septembar 2014 | 21:21

    Bar neko normalan!

  • Pljevljak

    19. septembar 2014 | 16:58

    Bože dokle ide licemerje ovih što su ljubomorni na naše mesnate glave, za razliku od njihivih, g......h glava. Nakon 15 godina koriste nas ponovo u političke svrhe.

  • Smarač

    20. septembar 2014 | 01:33

    ,,Kasno Marko na Kosovo dođe".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA