NADO, JAVI SE: Holanđanin nakon pola veka traži svoju davno izgubljenu ljubav!

Upoznali su se 1964. godine na kampovanju i održavali svoju vezu narednih godinu dana. Kada je Martin Hendriks (67) odlučio da spakuje svoje stvari i ode za Sloveniju kod Nede Medžić, njegove ljubavi s mora, otac mu je ukrao pasoš i sprečio ga da ode u drugu državu

  • 17

Da život piše neobične romane je već davno ispričana fraza, ali se ipak jedna od takvih priča dogodila 67-godišnjem Holanđaninu Martinu Hendriksu koji je pre oko 50 godina letovao na Jadranu i upoznauo izvesnu Nadu Medžić iz Ljubljane. Sada, nakon 50 godina želi da je pronađe.

Javio se holandskoj produkcijskog kući Kro, koja u emisiji Memoris spaja stare prijatelje i bivše ljubavi. Tako im je i Martin ispričao da je 1964. godine bio na kampovanju, ali se ne seća mesta u kom je bi, i upoznao je Nadu koja je tu bila sa svojom bakom.

- Kad su nam se pogledi sreli, nisam mogao da odvojim oči s nje, toliko me je očarala, a video sam da i ona mene gleda. Skupio sam hrabrost i prišao joj i pitao sam je da sednem pored nje - priseća se Martin i dodaje:

- Sećam se da sam u sebi pomislio "Bože kako je lepa, tako graciozna i tako lepe palve kose!" Sedeli smo celu noć, moje društvo se razišlo, a njena baka je otišla da spava. Mi smo ostali kraj logorske vatre do jutra.

Između njih je planula ljubav i tih šest nedelja, koliko su proveli zajedno, bilo je prelepo i nezaboravno iskustvo. Međutim, došlo je vreme za rastanak i da svako ode svojoj kući. On u Holandiju, a ona u glavni grad Slovenije.

Još uvek se seća da je ona tada živela u Linghartovoj ulici u Ljubljani i da je govori da želi da postane doktorka, ali su oboje toliko bili zaljubljeni da su se dogovorili da se vide i sledeće godine, što se i dogodilo.

Za tih godinu dana su se redovno dopisivali i s nestrpljenjem su čekali dolazak poštara. Ponovo su se našli na kampovanju, i kako Martin kaže, opet su proveli predivne nedelje zajedno. Nakon što se završilo letovanje, dogovorili su se da na zimu dođe u Sloveniju da radi u hotelu koji su držali Nadini roditelji.

Kada je 1966. godine spakovao kofere, Martinove namere da dođe u Sloveniju je sprečio njegov otac koji mu nije dozvolio da ode u drugu zemlju. Na dan polaska je saznao da mu je pasoš nestao koji mu je tata ukrao jer nije hteo da dopusti da mu "luda mlada glava" ode u drugu državu, već da odsluži vojsku i završi fakultet.

Kako tada nije uspeo da se izvuče i "pobegne" od kuće, kontakt s voljenom Nadom je slabio godinama i gubio se, a pisma su prestala da dolaze.

- Zbog svega sam veoma tužan, nemoćan i frustriran. Sećam se da sam uništio sva njena pisma i slike, samo da bih je lakše zaboravio - rekao je on.

Nakon toga, Martin je završio fakultet, postao profesor prirodnih nauka i srećno se oženio. Nažalost, njegova supruga je umrla u 50. godini, a on danas ima odraslog sina i ćerku i dvoje unučadi.

- Sad pod stare dane želeo bih ponovo da vidim Nadu i da porazgovaram s njom, da vidim kako je njen život dalje tekao, i da li je bila srećna kao i ja - rekao je penzionisani profesor Hendriks koji sada živi u selu Beek en Donk u provinciji Noord Brabant.

(Telegraf.rs / Izvor: slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA