BBC: Hrvatska u takvoj krizi da bi i najtrezveniji trgnuli čašicu rakije!

Hrvati i nisu imali baš prevelika očekivanja od ulaska u EU zbog dugog pristupnog procesa, a finansijska kriza koja je poharala Evropu samo je najoptimističnije ostavila u uverenju da će članstvo biti lek za sve hrvatske ekonomske probleme, ocenjuje "BBC"

  • 99

Hrvatska će novu 2015. godinu dočekati kao šestu zaredom sa neprekinutom recesijom, a privredno stanje je tako teško da se oduševljenje povodom ulaska u EU pre nešto više od godinu dana istopilo, objavio je britanski "BBC".

- Država je zapela u, čini se, beskrajnoj recesiji, koja će i najtrezvenijeg Hrvata staviti u iskušenje da trgne čašicu rakije - navodi "BBC" i dodaje da će biti teško izaći iz takve situacije. Program pomoći EU i MMF zavisiće od dubokih rezova u javnoj potrošnji i podsticanju preduzetništva, ali malo je verovatno da će dubokih rezova biti u godini pre parlamentarnih izbora.

Hrvati i nisu imali baš prevelika očekivanja od ulaska u EU zbog dugog pristupnog procesa, a finansijska kriza koja je poharala Evropu samo je najoptimističnije ostavila u uverenju da će članstvo biti lek za sve hrvatske ekonomske probleme, ocenjuje "BBC".

Pa opet, pomoćnik ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvoje Marušić pokušao je, ipak, da odbrani hrvatski ulazak u EU činjenicom da se izvoz u države članice u prvoj godini povećao za 15 posto.

- Konačno smo postali deo zajedničkog tržišta sa svim slobodama - poručio je Marušić i dodao da mu poslodavci govore da su vrlo optimistični i da već osećaju korist, poput lakšeg poslovanja od onog pre ulaska u EU.

Marušić priznaje da se država nije dovoljno pripremila da bi bila ekonomski konkurentna na zajedničkom tržištu i kako teško pronalaze ravnotežu između budžetske discipline i štednje s jedne strane i rasta s druge.

- U prošlosti smo imali prilično neodgovorne ekonomske politike. No, evropski semestar vrlo je dobar instrument za disciplinovanje - zaključuje Marušić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dara

    30. septembar 2014 | 18:35

    Hajte da požurimo i mi, kad je Hrvatima tako dobro, dok se neko zlo biće ne doseti da uvek ima alternative

  • dr dabic

    30. septembar 2014 | 18:23

    Vratio Sam se u hrvatsku pré 10 godina nemam nikakvi probléma i hrvati i srbi djele istu sudbînu od ulaska u eu mi smo propali cela ekonomija je n'a nogama poljoprivrednici ne mogu prodat svoje proizvode ovo ceka i Srbiju 450 000 nezaposlenih velika izdavanja za 500 000 zengi mesecno izmedu 600/1000 evra i tu je problem nesme niko da ih dirne ko nekad komuniste korupcija Ali se nekako zivjelo Ali ulaskom u eu sve je puklo zato srbi u srbiji dobro raz mislite ovo je istina jà zivim n'a selu tu se ne osjeca kriza Ali u gradovima je strasno Bice bolje

  • Boki

    30. septembar 2014 | 23:42

    Za zemlje poput nase, ciji je vecinski izvoz proizvoda u EU, jedno se poboljsanje moze ocekivati u tom okviru ulaskom u EU. Dakle, profitirace firme koje saradjuju sa EU, i nesto malo drzava. Za obicne gradjane, osim otvaranja granica, nista se korisno nece dogoditi jer je Evropa u krizi. Vise nije glavno pitanje da li uci u EU, nego kako preziveti samostalno. Ulazak u EU postaje formalnost koja sve manje utice na standard. Moze se dogoditi da to jednog dana bude samo revijalno clanstvo bez uticaja na razvoj zemlje. EU se polako topi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA