KUČE IMA EBOLU? Ubijaju psa zaražene španske bolničarke! (FOTO)

Vlasti u Španiji su u saopštenju navele da postoji rizik da pas bude "nosilac virusa, iako ne pokazuje simptome bolesti"

  • 6

Pas medicinske sestre koja je prvi zaraženi pacijent ebolom van Zapadne Afrike, biće uspavan kako ističu vlasti u Španiji. Aktivisti za zaštitu životinja i muž medicinske sestre pokreću kampanju spasavanja Ekskalibura, ljubimca ove porodice.

- Rekli su mi da će, ako im ne dam odobrenje, nabaviti sudski nalog da silom uđu u moju kuću i žrtvuju psa - poručio je suprug bolničarke Havijer Limon medijima u Madridu, kako bi se suprostavio ovoj strogoj odluci Ministarstva zdravlja.

Vlasti su u saopštenju navele da postoji rizik da pas bude "nosilac virusa, iako ne pokazuje simptome bolesti".

Dosadašnja naučna saznanja o eboli ukazuju na to da postoji veliki rizik da smrtonosni virus bude prenet sa životinje na čoveka, što je i razlog ove drastične mere. Međutim, vlasti naglašavaju da će Ekskalibur biti uspavan na human način, tako da neće patiti, a njegovo telo kasnije biće spaljeno.

Organizacije za zaštitu životinja tvrde da nema dokaza da se virus može preneti sa životinje na čoveka i predlažu da i pas bude stavljen u karantin i leči, ukoliko bude potrebno. Ova priča pokrenula je kampanju i peticiju na Tviteru "SalvemosAExcalibur" (Spasimo Ekskalibura).

Bolničarka je bila deo medicinskog tima koji se brinuo o 69-godišnjem španskom svešteniku koji je preminuo prošlog meseca nakon što je u Madrid prebačen iz Sijera Leonea. Prvi simptomi kod bolničarke pojavili su se 30. septembra. Ona se javila u bolnicu i stavljena je u izolaciju, a u karantin su stavljene još tri osobe.

Ministarka zdravlja Ana Mato je rekla da je aktiviran protokol za hitne slučajeve i da vlasti pokušavaju da utvrde izvor zaraze.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dosla je istina nestalo je lazi

    8. oktobar 2014 | 11:06

    Ma ja prece je pasce od ljudi pustite ga na ulicu nek zarazi pola spanije to ce biti humanije ,,koji kreteni

  • snezana

    8. oktobar 2014 | 13:06

    razumem ljubav prema kucnim ljubimcima,ali je ovo neophodna mera da se zaraza ne prosiri

  • Brale

    8. oktobar 2014 | 11:33

    Nije nista čudno da se ako treba izoluju i čitave porodice da bi se sprečilo širenje zaraze. To se valjda podrazumeva. Treba imati u vidu da je u pitanju najopasniji vid hemoralgicne groznice koju prenose i zivotinje. Njih je najlakše likvidirati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA