SAZNAJTE: Ovo su prava značenja muških imena!

Pogledajte spisak najzastupljenijih i omiljenih srpskih imena, kao i onih koja su se odomaćila u srpskom narodu, kao i njihovo značenje

  • 17

Još uvek niste sigurni kako da nazovete svog mališana? Pogledajte spisak najzastupljenijih i omiljenih srpskih imena, kao i onih koja su se odomaćila u srpskom narodu.

Nikola – potiče od grčkog "Νικόλαος", što znači "pobeda naroda".

Marko – tačno poreklo imena je još uvek neutrvđeno, a postoji više teorija o etimologiji imena. Njegova moguća značenja su "rođen u martu" i "muževan", a mnogi ovo ime povezuju s imenom rimskog boga rata Marsom.

Nemanja – staro slovensko ime, izvedeno od slovenske reči "maniti" u odričnom obliku. Ovaj glagol je sinonim današnjeg "mamiti", zbog čega je moguće da ime Nemanja označava privlačnu osobu. Po drugom tumačenju, nastalo je od glagola "nemati".

Miloš, Milan – označavaju mile osobe.

Aleksandar – potiče od grčkog "Αλέξανδρος", što znači "zaštitnik ljudi".

Stefan – potiče od grčkog "στέφανος", što znači "kruna" ili "venac".

Dušan – označava osobu vedrog duha, a roditelji su u prošlosti često detetu davali ovo ime kako bi bilo dobro kao duša.

Mihailo – potiče od hebrejskog "מיכאל" i znači "sličan Bogu".

Konstantin – potiče od latinskog "Constantinus" ili grčkog "Konstantinos" i znači "postojan, pouzdan i razborit".

Lazar – ime hebrejskog porekla, koje potiče od reči "אלעזר", što znači "Bog je pomoć".

(Telegraf.rs / Szper žena)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Владимир Лалић

    9. oktobar 2014 | 20:03

    Ја сам професор Историје али сам и научни истраживач али ултра озбиљан те вас морам исправити када грешите. Дакле, Марко јесте ,,мужеван" али зато што само им Марко у нашем античком језику значи мушкарац што је део језика пра Келта/Бели Људи. Од Марко до садашњег ,,маркантан" дакле мужеван у основном значењу. Пра Келтима је име Јованко значило младић, а одатле јувенс, јувентутис у Латинском језику за младост и наше садашње име Јованко, уз појмове : јуне за младу живоотињу и јуношта за младог Човека а најчешће радника и спортису што је у смилу рада слично. Име Немања је античко Келтско име и гласи Неман одакле и каснији облик Немон. Неман је био по њиховој, уствари нашој митологији бог рата који шири панику и страх код својих непријатеља. Код садашњих Срба је то име постало обичним Јотовањем ,дакле Неман+ј (н+ј=њ)а одатле Немањ+а да би звучало некако уобличено. Код садашњих Русса је то ишло веома слично, дакле Неман + b што је меки знак. Иначе ,,Немејски Лав" је називан Немеан што је исто са Неман. Да би сте разумели ко су Срби навешћу вам основна Келтска имена : Марко, Јованко, Весна, Вера, Нада, Дана, Дану и Дане, Беара, Бран, Брен, Брена, Венди одатле КачаВенидини и ,,Вендише Сербише", Сербан, Ариан/Сребрни а Ариани су Срби : ,,Серпијан, Сербијан, Сербанијани, Чарбанијани, Шћербанијниа"; Боан и Боана а сада +ј Бојан и Бојан, Лав Живес, Продери, Мори гар за богињу рата која мори, Дервоак за Дерво/дрво одакле Оак за Храст са краја речи, Слана, Кобила, Секира, Рума где ја живим, Тиса, Тара/Тора-њ и планиан, Сава, Морава, Дунав, Богаз за тешко пролазне путеве кроз мочваре а сада нама уске путеве,фомориан зс помориан=поморски, дрвид и друид за чаробњака дерва(дрвета, Грециани су у древној антици говорили ,,друос"=дрвос (у=в),Лахор од имена ветра, Стариџ од Звездарић и Старић . . .толико и неговорите о Словенима и Славенима када причате о Србима јер Срби то нису ! Сви Словени и Келти су се звали и Србима у сличним облицима ! Крај расправе ! ! !

  • mirko znaci mir

    10. oktobar 2014 | 02:33

    greska kume greska poznajem dvojicu sa imenom dusan gora dva coveka nisam sreo u zivotu za svoji 40 godina sa tim imenom znaci greska

  • lena

    10. oktobar 2014 | 10:21

    A FILIP? NAJLEPŠE MUŠKO IME...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA