Deset knjiga koje treba da pročitate pre nego što pogledate film! (VIDEO) (FOTO)

Na listi su se između ostalog našli i priča o Alanu Turingu, kriptografu koji je razbio tajnu nacističku šifru i tako pomogao savezničkim snagama da odnesu pobedu u Drugom svetskom ratu, kao i ostvarenja "Pre nego što zaspim" i deo serijala "Igre gladi"

  • 23

Rasprava o tome da li je ikada snimljen film po nekoj knjizi, a da je prevazišao ili barem dostigao štivo po kojem je rađen, jalov je posao!

Pristalica onih koji su na strani knjiga ima taman onoliko koliko i ovih koji bi svoj glas dali ekranizacijama. Ne ulazeći u drevnu polemiku, ovoga puta rešili smo samo da vam donesemo listu 10 knjiga koje obavezno morate da pročitate pre nego što pogledate njihovu ekranizaciju u najbližem bioskopu.

Džonatan Truper: "Sad te ostavljam"

Džad Foksman jedva uspeva da se izbori sa činjenicom da ga je ostavila supruga. I ne samo da ga je ostavila, nego je i zatrudnela s novim partnerom - dok sa Džadom nije mogla da ima dece. Da zaplet bude bolji Džadova žena je završila ni sa kim drugim, do sa njegovim šefom, što automatski znači da je Džad od sada - nezaposlen. Skrhan samosažaljenjem i besom, Džad je više nego nespreman za novi životni udarac - Upravo mu je umro otac!

Iako mu je otac bio ateista, zadnja želja mu je bila da porodica provede sedam dana zajedno u tradicionalnom jevrejskom tugovanju, zvanom - šiva. Otud pored svih problema, Džad mora sada da trpi i neugodnosti od svojih najbližih - majke, dvojice braće i sestre.

Mi vam predlažemo da pre ostvarenja u kojem između ostalog glume Džejson Bejtman, Tina Fej i Džejn Fonda obavezno pročitate Truperovu knjigu. A, vi nam kažite zašto smo bili u pravu.

Lorens Blok: "Šetnja među grobovima"

Met Skader je bivši policajac koji radi kao privatni detektiv skoncentrisan na obavljanje "sumnjivih poslova". Skader pristaje da pomogne trgovcu heroina koji juri čoveka osumnjičenog da je oteo i brutalno ubio njegovu ženu, što nije njegov prvi, ali ni poslednji - strašan zločin.

Granice između pravde i zločina su nevidljive, a Skader je nepogrešiv u detekciji zločinaca koji će sasvim sigurno ubiti opet. Vreme mu otkucava!

U filmu snimljenom po knjizi Lorensa Bloka režiju potpisuje Skot Frenk, a glavna uloga poverena je Lajamu Nisonu. Mi vam, međutim, predlažemo da se sami uverite zašto je knjiga bolja.

Fransoa Lelord: "Hektor u potrazi za srećom"

Bio jednom jedan mladi psihijatar po imenu Hektor, koji nije baš bio zadovoljan sobom... Zato je odlučio da krene na put oko sveta. Gde god je otišao, pokušao je da ustanovi zašto su ljudi srećni ili nesrećni.

Kombinujući neodoljivu privlačnost "Malog princa" sa inspirativnom filozofijom "Alhemičara", Hektorov put oko sveta i u središte ljudske duše je zabavan i pun optimizma, ali i mudar i poučan.

Za vašu informaciju - u ostvarenju snimljenom po ovoj knjizi uloge su poverene između ostalog Sajmonu Pegu, Toni Kolet, Kristoferu Plameru i Stelanu Skarsgardu.

Džilijen Flin: "Iščezla"

Kada napišete knjigu onda biste prema našem skromnom mišljenju svakako poželeli ekranizaciju da poverite Dejvidu Finčeru. Tu sreću je imala Džilijen Flin.

- Šta smo to jedno drugom uradili? - pitanje je koje Nik Dan sebi postavlja u jutro pete godišnjice svog braka, kada njegova žena Ejmi iznenada nestane. Policija sumnja na Nika. Ejmini prijatelji tvrde da ga se plašila, da je tajila nešto od njega. On se kune da to nije istina. Policija na njegovom kompjuteru otkriva da je pretraživao neobične internet stranice. On tvrdi da je neko drugi koristio njegov kompjuter. A tu su i uporni pozivi na njegov mobilni telefon.

U ostvarenju Dejvida Finčera snimljenom po ovoj knjizi glavna uloga dodeljena je Benu Afleku, a ako vas interesuje šta se zapravo dogodilo sa prelepom Nikovom ženom predlažemo vam da pročitate knjigu.

Nikolas Sparks: "Najbolje od mene"

Evo knjige koja će raspametiti romantične žene, ili bar one koje su se na prvi pogled zaljubile u "Beležnicu" ili "Poslednju pesmu"! Nikolas Sparks, autor najprodavanijih knjiga na listi Njujork tajmsa, kao istaknuti hroničar ljudskog srca, još jednom je zadivio svet novom ljubavnom pričom za sva vremena.

Priča počinje u proleće 1984. kada Amanda Kolijer i Doson Koul, dvoje srednjoškolaca, doživljavaju duboku, sudbinsku ljubav. Iako potiču iz različitih društvenih krugova, njihova ljubav, čini se, prkosi strogim pravilima života u gradiću Orijentalu u Severnoj Karolini.

No, kako se bliži leto i završetak srednje škole, nepredviđeni događaji razdvojiće mladi par i svako od njih će krenuti sasvim drugačijom životnom stazom. Dvadeset pet godina kasnije, Amanda i Doson pozvani su u Orijental na sahranu Taka Hostetlera, čoveka koji je nekad pružao utočište njihovoj srednjoškolskoj ljubavi. Nijedno od njih dvoje ne vodi život o kakvom su maštali... I nijedno ne može da zaboravi strasnu prvu ljubav koja im je zauvek izmenila život.

Glavne uloge su poverene Mišel Monagan i Džejmsu Marsdenu, a mi vam predlažemo da ipak pre filma pročitate knjigu kako biste shvatili zašto je Sparks neprevaziđeni kralj lakog štiva.

S. J. Votson: "Pre nego što zaspim"

Bacimo se odmah na suštinu - Kristina Lukas je književnica koja je u svojim dvadesetim doživela nesreću nakon koje više nije u stanju da stvara i čuva sećanja duže od dvadeset četiri sata. Zarobljena u bezizlaznoj situaciji u kojoj se svakoga dana budi verujući da je još mlada, neudata i da je pred njom čitav život, Kristina svakog jutra shvata da je sredovečna, udata žena, da je život gotovo prošao, a da ona o tome nema nikakve uspomene.

Trudeći se da bolje razume i prihvati život bez pamćenja Kristina počinje da vodi tajni dnevnik kako bi bar deo svojih sećanja otrgla od zaborava, ali će je sve to povesti opasnom stazom spoznaje sa zapanjujućim posledicama kako po nju tako i po sve one koje voli.

Iako jaka glumačka ekipa iz ekranizacije ovog štiva, a među kojima su Nikol Kidman, Kolin Firt i Mark Strong, prilično obećava, mi vam predlažemo da najpre pročitate knjigu.

Maziar Bahari i Ejmi Moloj: "Tada su došli po mene"

Zasnovana na istinitoj priči, knjiga prati životni put iranskog novinara Maziara Baharija, koji se vraća u rodni Iran tokom kontroverznih predsedničkih izbora na kojima su glavni takmaci Mir Husein Musavi i Mahmud Ahmadinedžad. Nakon što Bahari pošalje snimke nemira na iranskim ulicama BBC-ju, revolucionarne vlasti ga hapse i muče - 118 dana!

Glavna uloga u ekranizaciji ovoga štiva poverena je Gaelu Garsiji Bernalu, a vama će biti više nego jasno kada pročitate knjigu zašto je uprkos sjajnoj režiji, knjiga uvek bolja od filma.

Suzan Kolins: "Igre gladi - I deo, Sjaj slobode"

Prema izveštaju Američke bibliotekarske asocijacije za intelektualnu slobodu (ALA), koja prati pisane pritužbe na pojedine naslove u bibliotekama za koje se traži da budu uklonjene zbog neadekvatnog sadržaja, "Igre gladi" su svrstane među prvih deset osporavanih knjiga, zbog "seksualnog sadržaja" i "neadekvatnosti dečjem uzrastu zbog nasilja".

Sama književnica je priznala da njene knjige "nisu za svakoga" i da je reč o distopijskoj priči u kojoj su deca primorana da se bore na život i smrt.

Knjiga prati Ketnis Everdin, koja je nasuprot svim šansama, preživela "Igre gladi" - i to dvaput. Međutim, iako je ova krvava pozornica ostala za njom, Ketnis i dalje nije bezbedna. Kapitol je besan i želi osvetu, a da stvari budu još gore, predsednik Snou stavio je svima do znanja da zapravo više niko nije bezbedan. Ni Ketnisina porodica, ni njeni prijatelji, niko od stanovnika Distrikta 12.

Ovde je barem suvišno pričati zašto je knjiga daleko bolja od filma. Ostaje vam da se uverite i sami.

Endru Hodžis: "Alan Turing - Enigma"

U središtu priče nalazi se čuveni matematičar Alan Turing, kriptograf koji je razbio tajnu nacističku šifru i tako pomogao savezničkim snagama da odnesu pobedu u Drugom svetskom ratu.

Iako je zahvaljujući Turingovim naporima skraćeno trajanje Drugog svetskog rata, britanske vlasti ga progone zbog homoseksualnih sklonosti.

U istorijskom trileru rađenom po ovoj knjizi, a naslovljenom "Igra imitacije" uloge su poverene Kiri Najtli i Benediktu Kamberbaču. Kažu da će ovo ostvarenje ući u trku za Oskara. Do Oskara taman možete da pročitate i knjigu. Zar ne?

Šeril Strejd: "Divljina"

Krajnje neobična okosnica priče vrti se oko žene koja je sve izgubila, te sama, bez ikakve prethodne pripreme odlazi u avanturu zvanu "prelazak 1.000 milja - peške" kako bi sebe bolje upoznala i ponovo "pronašla".

Kažu da će Riz Viterspun za ulogu u ekranizaciji ove priče dobiti Oskara. Mi vam predlažemo da prvo pročitate knjigu, pa tek onda odgledate film i procenite da li je i koliko Riz dobra.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ns

    19. oktobar 2014 | 22:04

    Mnogo knjiga sam procitala u zivotu i filmovi nikad nisu ni blizu knjiga! Nema nista bolje nego kad stvarate "vas sopstveni film" u glavi!

  • Sanja

    19. oktobar 2014 | 19:45

    Dajem glas za knjige

  • Srki

    19. oktobar 2014 | 20:11

    Za svaki film koji je rađen po knjizi treba pročitati knjigu pre fma

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA