MOBING: Kome se obratiti u slučaju nasilja na radnom mestu?!

Mobing je najčešći oblik nasilja u Srbiji. U porastu je broj prijava za zlostavljanje na radnom mestu, ali samo mali broj završi na sudu

Posao

Foto: Profimedia

Najveći broj žrtava nasilja, prema podacima Viktimološkog društva Srbije, trpeo je različite oblike zlostavljanja na radnom mestu i ovaj broj je u porastu u odnosu na prethodne godine. Od 194 prijave, pred sudskim postupkom nalazi se samo devet, a najčešći razlog malom broju procesuiranih slučajeva mobinga je nedovoljno saznanja o tome koji oblici ponašanja spadaju u mobing, kao i nedostatak kadrova u oblasti pravosuđa koji su obučeni za rad na ovim slučajevima.

Prema rečima Vere Kondić, predsednice udruženja “No mobing”, najveći broj prijavljenih mobera je muškog pola, dok je strah od autoriteta, baziranog samo na autoritetu funkcije razlog zbog koga se žrtve teško odlučuju na pokretanje sudskog postupka.

U razgovoru za Telegraf, Kondićeva govori o najčešćim oblicima mobinga u Srbiji.

1. Sprečavanje napredovanja u radnoj organizaciji 

Foto: freedigitalphotos.net/Ambro

Foto: freedigitalphotos.net/Ambro

– Iznenadno premeštanje na nižu radnu poziciju, uzrokovano nekim događajem, najčešće sukobom sa pretpostavljenim. Dešava se da iako je do tog momenta osoba napredovala, bez objašnjenja bude prebačena na niže radno mesto i izložena lošijim uslovima rada – navodi Kondićeva.

2. Osveta u slučaju blagonaklonosti prema bivšem šefu

– Česta pojava je da novo postavljeni šef želi da sa mesta svojih najbližih saradnika skloni sve one koji su podržavali njegovog prethodnika. Kvalifikovani stručnjaci se smenjuju i degradiraju, ukoliko ne postoji mogućnost da budu i otpušteni.

3. Otpuštanje radnika sa zdravstvenim problemima 

– Pod obrazloženjem da je kompaniji potreban zdrav radnik, događa se da radnici koji imaju duže odsustvo usled bolesti budu otpušteni, ignorisani po pitanju radnih zadataka ili opet pretrpani obavezama po povratku sa bolovanja.

Računovođa, Knjigovođa, Papiri, Biznis, Posao, Dokumenta, Novac, Pare, Ekonomija

Foto: freedigitalphotos.net/pakorn

4. Psihološka tortura i ponižavanje zaposlenih 

– U Srbiji vlada mišljenje da šefovi u kompanijama zbog odgovornosti koju poseduju imaju pravo da budu nervozni, viču, kritikuju pa čak i fizički kažnjavaju zaposlene. Konstruktivna kritika je uvek poželjna i u cilju opšteg dobra – kaže Kondićeva i dodaje da kada radnik postane meta za bacanje predmeta ili papira i žrtva uvreda o nesposobnosti, lenjosti i nezainteresovanosti, a za to ne postoji objektivan razlog onda je reč o mobingu i treba ga prijaviti.

5. Seksualno uznemiravanje

– Mnogi smatraju da je seksualno uznemiravanje jedini vid mobinga, kao i da su moberi po pravilu muškarci – navodi Kondićeva. Naprotiv, skoro smo imali slučaj da je muškarac, zaposlen u banci, nakon što se oženio bio izložen užasnoj torturi. Njegovo venčanje je bilo okidač za još veće maltretiranje, i tek onda  je ponašanje koje je do tada smatrao ljubaznim identifikovao kao mobing.

KOME SE OBRATITI U SLUČAJU MOBINGA? 

Foto-Ilustracija: vds.org.rs

Foto-Ilustracija: vds.org.rs

Najčešći oblik mobinga je vertikalni i predstavlja situaciju gde nadređeni mobizira podređenog ili grupu radnika, a u manjem broju slučajeva reč je o horizontalnom obliku, koji se dešava između zaposlenih na jednakoj hijerarhijskoj lestvici. Bitna karakteristika je i da mobing podrazumeva kontinuitet – objašnjava Sanja Ćopić iz Viktimološkog društva Srbije.

U slučaju da je vaš mober pretpostavljeni potrebno je da prikupljate dokaze, što znači da zapisujete uvrede, situacije u kojim ste bili poniženi i ukoliko je moguće izjave svedoka. Sledeći korak bio bi odlazak u Viktimološko društvo Srbije ili neku od nevladinih organizacije gde će vas informisati o svim pravima i zavisnosti od slučaja uputiti na Inspekciju rada, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti ili Zaštitniku građana.

Ukoliko Vaš slučaj nije u nadležnosti navedenih institucija, ostaje vam da angažujete advokata o svom trošku.

Kada je reč o mobingu između zaposlenih istog ranga, najčešće se organizuje “posredovanje”, bilo da je posrednik zaposlen u kompaniji, ili lice angažovano spolja, samo za tu priliku. Ovi slučajevi se najčešće završavaju sporazumom.

(Lj. V.)

 

Tagovi: mobing, No mobing, Sanja Ćopić, Seksualno uznemiravanje, Vera Kondić, Viktimološko društvo Srbije
Najnoviji komentari
 • n
  nino

  Moj supruga radi na knez petrol u boru,od pre nekoliko dana je na bolovanje jer je trudna,ima ugovor o stalnom radnom odnosu,platu nije primila jer izmisljaju neke gluposti kako bi joj dali otkaz,ima sefa koji se dere kao nenormalan ja sam jednom intervenisao i zamolio da se ne dere,ali to nije urodilo plodom,sta dalje da radim.hvala

 • G
  Goran Petrović Kragujevac

  Zaposlen u Fiatu znači svakodnevno ponižavanje i uvrede pored teškog fizičkog napora trpiš psoho istresanje i
  u mozak, a nevredi prijavljivati u firmi. Znači šef lider svakodnevno mi nalazi moraš ti moraš ti moraš i ako mu odgovoriš pa čoveče vidiš da radim kako ti onaj radnik sedi onaj izlazi kada nije pauza. On na to viče ćuti nemaš prava da gledaš što drugi neradi ti moraš i to traje dugoo. Prijavljujem duže vreme i nema rezultata dve godine sve jače pritiske trpim a disciplinovan sam neizlazim kada pauza nije čak ni u wc nesmem van pauze
  Teško mi je svaki naredni dan razmišljam šta će mi reći i pretnje koje. Kome da se obratim i prijavim mobing

 • m
  miroslav zivanovic

  kome bi ja trebo da se obratim dobio sam otkaz bez ikakvog razloga radio sam za 700 dinara 11 sati de je vlasnik prijavio sebe i svoje ima radnika koji radi i po tri godine prao sam sedista u kolima i musterija nija bila zadovoljna posto nije moglo da se opere i gazdarica i musterija me napadali a sedista se nisu prana 20 godina ja sam osoba sa ivaliditetom ima demi je svrljla u radnoj knjizici

 • m
  milan no mobing cacak

  Postovani,zrtva zlostavljanja javljajuci se udruzenju sa svojim istorijatom o mobingu,i popunjavajuci prijavu o sprecavanju ylostavljanja na radu i na osnovu toga udruzenje salje moberu pismo o dobrim namerama o mirnom resenju situacije u firmi,kad poslodavac ne odgovori i uglavnom ne odgovaraju salje se zahtev za medijaciju pred utuzenje,sa odlaskom kod lekara opste prakse,psihologa,neuropsihijatra itd,priprema se zdravstvena dokumentacija,ali lekari se plase da napisu dijagnozu Z-56,strah od gubitka posla,stresogeni uslovi rada i sukob sa poslodavcem,sa takvom pripremom i audiovideo zapisima se priprema za sud,ali to je druga prica o korupciji u pravosudju,no mobing na teritoriji R.Srbije prati preko 30 slucaja mobinga

 • C
  Cobi ns

  Možete podneti žalbu kada je vozač autobusa pijan,ako stignete živi-a normalno je da ne podnosite uopšte,jel,vozač ne sme da pije…..logično??!!

Pogledajte sve komentare

Vesti

Sport

foto dana

Jetset

video dana

Zanimljivosti

Život & Stil