Šta sve pišu "bolesnici" na društvenim mrežama i koliko mogu da ih kazne? (FOTO)

Oni koji na Internetu otvoreno podržavaju, lajkuju i šeruju sadržaje zbog kojih može krivično da se odgovara, podležu zakonu kao da su iste radnje uradili i u stvarnom svetu. Za govor mržnje u Srbiji možete biti osuđeni i na godinu dana zatvora i zato - pazite šta lajkujete i šerujete!

  • 16

Čak i nakon što su dva čoveka završila u pritvoru i trnutno im se sudi zbog spiska "srbomrzaca" koji su objavili na svojim Fejsbuk profilima, čini se da korisnici ove društvene mreže još uvek nisu shvatili da je izražavanje mržnje, kao i pozivanje na nasilje u virtuelnom svetu, takođe kažnjivo po zakonu.

Nakon što smo objavili tekst sa naslovom "DANAS SU ME SILOVALI 30 PUTA, A JOŠ NIJE NI RUČAK: Ispovest seks robinje džihadista! (VIDEO)", komentari koji su osvanuli na našoj Fejsbuk stranici učinili su da zanemimo.

Iako se u tekstu govori o jezivoj ispovesti mlade žene, kao i o činjenici da UN veruje da je u akcijama Islamske države u severnom Iraku ubijeno nekoliko hiljada ljudi, a da je između 5 i 7 hiljada žena odvedeno ili prodano u belo roblje ili ostavljano islamisitima da se njima služe kao konkubinama, komentatore to ni najmanje nije zabrinulo.

Oni su umesto empatije ili makar zgražavanja na ovakvu vest ostavljali krajnje neprimerene komentare.

"Da je barem ručala", "Ova ga i gladna prima", "Pa, nije u redu na prazan stomak" - samo su neke od jezivih poruka, zbog kojih se moramo zapitati da li su društvene mreže izgubile svaki smisao, ali i da li neko zbog ovakvih komentara može da odgovara.

Stav pravnika je jasan - oni koji na internetu otvoreno podržavaju, lajkuju i šeruju sadržaje zbog kojih može krivično da se odgovara podležu zakonu kao da su iste radnje uradili i u stvarnom, odnosno nevirtuelnom svetu.

- I ljudi koji dalje šeruju tuđe statuse, koji pozivaju na nasilje, govor mržnje, mogu biti pravno procesuirani, jer takve radnje nisu dozvoljenje, a oni na ovaj način šire upravo te ideje. Ne postoji autorstvo na idejama u tom smilu. Ako vi to stavite na svoj “zid” znači i da stojite iza te ideje – kaže advokat Đorđe Mamula.

On napominje i “da u svakom konkretnom slučaju odlučuje sud”.

Što se tiče konkretnog slučaja, advokat Marija Vagner kaže da bi u odbrani pravnik mogao da ide na to "da se nije mislio tako", te da je ovde mnogo važnija moralna strana problema.

Pravnici napominju i da za sadržaj komentara koji se objavljuju na portalima, u sklopu neke vesti, odgovara isključivo medij i da to potpada pod "sadržaj određenog medija".

Međutim, ukoliko ostavljate problematičan komentar na Fejsbuk stranici određenog medija, za njegov sadržaj odgovorni ste isključivo vi.

Da napomenemo i da moguća krivična prijava zbog podrške govoru mržnje nije nastala s virutelnim svetom. Da je poziv na nasilje odštampan na plakatu, odgovornost bi jednako snosili i oni koji ga dele.

Za govor mržnje u našoj zemlji možete biti osuđeni i na godinu dana zatvora i zato - pazite šta lajkujete i šerujete!

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    24. oktobar 2014 | 21:53

    Govor mrznje ne opravdavam ali ako neko ima smisla za humor pa makar i crni,to ne osudjujem.

  • Orangutan

    25. oktobar 2014 | 07:04

    Naslovi u dnevnoj štampi se ne razlikuju puno od komentara.

  • Сима

    24. oktobar 2014 | 23:27

    Сећа ли се неко случаја "Рачак"?!Сећа ли се неко случаја кад је Садато Огата комесар за избеглице УН на једној ливади на Космету причала са неколико хиљада избеглица које су "зли Срби" истерали из кућа?!Е па ја се сећам и врло добро знам шта могу да направе "слободни,демократски западни медији".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA