PROGANJAO GA ĐAVO: Ubica kanadskog vojnika bio mentalno bolestan (FOTO) (VIDEO)

Islamista je u sredu ubio vojnika Nejtana Kirila (24) u nacionalnom memorijalnom centru u Otavi, a zatim projurio kroz zgradu parlamenta. Njegovi poznanici tvrde da nije imao ekstremističke stavove, ali da je tvrdio da ga "proganja đavo"

  • 2

Džihadista koji je u sredu ubio vojnika u Otavi, planirao je da otputuje u Siriju nakon što je prošao "proces radikalizacije", tvrdeći da želi da ode u tu zemlju kako bi učio arapski jezik. On je zatražio pasoš radi ove misije priključivanja Islamskoj državi, iako je imao već policijski dosije što ga je činilo "visokorizičnim putnikom".

On je došao u Otavu 2. oktobra da bi pokušao da ubrza proces izdavanja pasoša, dok policija nije smatrala da on predstavlja bezbednosnu pretnju, iako je imao policijski dosije zbog krivičnih dela kao što su droga, nasilje, krađe i neke druge kriminalne aktivnosti.

Mišel Zehaf-Bibo (32) je Kanađanin koji možda ima i libijsko državljanstvo, izjavio je komesar kanadske kraljevske policije. Zehaf-Bibov otac je iz Libije dok mu je majka Kanađanka, tako da je optuženi rođen u Kvebeku a tokom svog života često je menjao mesto prebivališta. Iz kanadske policije tvrde da osumnjičeni nije povezan sa drugim Kanađaninom koji je ubio vojnika u Kvebeku u ponedeljak, prenosi Rojters.

Ovaj islamista je u sredu je ubio vojnika Nejtana Kirila (24) u nacionalnom memorijalnom centru u Otavi i zatim projurio kroz zgradu parlamenta gde je ubijen blizu mesta na kome je premijer Stiven Harper držao sastanak sa poslanicima.

Američki zvaničnici su u sredu rekli da su saznali da je Zehaf-Bibo prešao u islam, isto kao i napadač od ponedeljka Marten Rulo (25) koji je pregazio automobilom dva kanadska vojnika.

Jedan od prijatelja napadača iz Otave, izjavio je da imao utisak da je optuženi bio "mentalno bolestan" posle njihovog susreta u džamiji pre 3 godine. On kaže da je osumnjičeni bio od onh ljudi koji na prvi pogled ne pružaju utisak da imaju ekstremističke stavove i sklonost ka nasilju.

- Pričali smo jednom u kuhinji, kada je rekao da ga đavo proganja - dodao je Dejv Baturist, nekadašnji prijatelj islamiste.

Policija pokušava da utvrdi da li je Zehaf-Bibo imao pomoć u planiranju napada, tj. da li je ovo delo neke terorističke grupe koja stoji iza sličnih aktualnih događaja u Kanadi, od trenutka kada je odlučeno da se ova država priključi koaliciji u bombardovanju Islamske države. Prošle nedelje je objavljen izveštaj o 63 slučaja pretnje po državnu bezbednost u vezi sa 90 osoba osumnjičenih za terorizam.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Izvor: theweek.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milisav

    24. oktobar 2014 | 19:43

    naravno da je bolestan,a oni koji ga drze i ne daju mu da ode medju svoje su jos bolesniji.Ionako ce morati da ih skupe na gomilu.Sad Kanada treba da obezbedi hranu i smestaj - kome,ubici i manijaku !

  • Radex

    24. oktobar 2014 | 11:50

    Napao na politicare(parlament) u zemlji "blagostanja"?? Ne nije moguce treba ga proglasiti ludim i u ovom trenutku radikalnim islamistom povezanim sa Isis...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA