ŽIVOJINE, JAVI SE: Traže se svi osnovci sa ovim imenom u Srbiji! Evo i zašto

Ako ste osnovac i zovete se Živojin, ovo je vaš sarećan dan. Akcija "Živeo Živojin" proglasila vas je za srećnog dobitnika male nagrade i velikog prijateljstva sa vašim imenjakom koji želi da očuva stara srpska imena

  • 6

"Živeo Živojin" je akcija potrage za svim malim Živojinima u Srbiji. Nju je pokrenuo Živojin Petrović aktivista društvenih projekata vezanih za obeležavanje i negovanje običaja i kulture srpskog naroda.

Tradicija i običaji su koren i identitet svakog naroda. Među mnoštvom kulturnih tekovina koje treba da negujemo, lična imena su važan deo kulture jednog naroda, smatra Petrović.

- Ovu akciju pokrećem u cilju očuvanja starih srpskih ličnih imena. Imajuću u vidu da i sam nosim takvo ime, pokrećenuo sam akciju "Živeo Živojin". Želja mi je da obiđem i upoznam svakog đaka osnovca u Srbij koji se zove Živojin i da mu predam prigodan poklon i na taj način eventualno podstaknem i "izazovem" još nekog Milutina, Obrena, Velibora odnosno Ljubicu, Jovanku i druge na sličnu akciju - kaže Petrović.

Na ideju je došao kada je primetio da se u poslednje vreme polako vraćaju u modu stara srpska imena, ali da među njima nema Živojina.

- Staro srpsko ime Živojin nosili su znameniti Srbi počev od političara i dopisnog člana SANU profesora beogradskog Univerziteta Živojina Perića, dirigenta beogradske filharmonije i profesora muzičke akademije Živojina Zdravkovića, čuvenog reditelja, književnika, slikara i profesora FDU u Beogradu Živojina Pavlovića, pa sve do najčuvenijeg Živojina - oličenja herojstva, hrabrosti i viteštva srpske vojske, vojvode Živojina Mišića - kaže nam Petrović.

Iako je imao ideju da se za pomoć obrati i Ministarstvu prosvete, kaže da ovakav spisak nemaju te i da imaju ne bi bilo moguće iskoristiti ga zbog zaštite podataka.

Akciju je preko društvenih mreža počeo tokom vikenda, a za sada su se odazvali roditelji petoro mališana.

Roditelji mališana Živojina iz osnovnih škola širom Srbije, javite se Živojinu Petroviću na mejl zika@zika.rs.

Živojin Žika Petrović je Beograđanin, dugogodišnji radio-amater sa pozivnim znakom YU1PZ, koji neprestano pomaže žiteljima mesta ugroženih poplavama, snežnim olujama i drugim nepogodama.

(A. Batoćanin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA