Od 17. novembra prosvetari štrajkuju, časovi 30 minuta

Prosvetari traže da vlada donese zakon o platnim razredima za ceo javni sektor, kao i da hitno počnu pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru i izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

  • 9

Od 17. novembra sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika počinju zakonski štrajk, pa će tako časovi biti skraćeni na 30 minuta, saznaje Danas. Koliko će štrajk trajati zavisi od toga da li će Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije ispuniti zahteve prosvetara, koji traže da budu izuzeti od smanjenja plata za 10 odsto.

Prosvetari traže i da vlada donese zakon o platnim razredima za ceo javni sektor, kao i da hitno počnu pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru i izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Članica Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže za Danas da će nastavnici držati dopunsku i dodatnu nastavu, ali takođe skraćenu na po 30 minuta, da neće ići na seminare, niti će se baviti administrativnim poslovima.

Ona ističe da su sindikati spremni da sednu za pregovarački sto i da od druge strane zavisi koliko će štrajk trajati.

Predsednik GSPRS "Nezavisnost“ Tomislav Živanović kaže da je ovo prilika da ih vlada shvati ozbiljno i donese platne razrede za ceo javni sektor, nakon čega prosvetari neće imati protiv da im plate budu smanjene.

"Sve ostalo je konzerviranje postojećeg stanja", tvrdi Živanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milinko

    30. oktobar 2014 | 00:29

    Niko ne kapira osnovu prosvetarskog strajka, a to su platni razredi. Spremacica u EPS-u ima njihovu platu, lelemudi u Agencijama puta tri. A ljudi rade jedan od najbitnijih poslova u zemlji. Puna podrska!

  • Grofica

    29. oktobar 2014 | 23:45

    Zar vas nije sramota? Svake godine ista prica. Pa kad mogu penzioneri da prezive mozete i vi. Ne verujem da ce to smanjene bitno uticati na vas kucni budzet. (Svaki vikend slobodan,uskrsnji,zimski,letnji raspust,drzavni praznci,ekskurzije...bas vam je lose)

  • Milan

    29. oktobar 2014 | 22:13

    Ja sam prosvetar a ovo citam kad i ostali gradjani Srbije. Nepripremljeni i bez podrske naroda sa ovakvim rukovodstvom sindikata osudjeni smo na propast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA