Što pre legalizovati marihuanu u medicinske svrhe

Brojna ispitivanja sprovedena u SAD, govore da upotreba marihuane daje pozitivne rezultate u lečenju kancera i dijabetesa, kao i da pozitivno deluje na poboljšanje memorije

  • 13

Marihuanu bi trebalo legalizovati što pre, jer njeno korišćenje ima znatno više pozitivnih nego negativnih pojava. To je stav učesnika tribine "Legalizacija marihuane u Srbiji", koja je održana na Pravnom fakultetu u Beogradu.

 

Legalna upotreba marihuane postala je zabranjena pocetkom 20. veka, kada je usledila velika kampanja koja je ljude upozoravala na posledice i štetu koju ona donosi, a sve do tada bila je vekovima svima dostupna i potpuno legalna, podsetili su učesnici. Advokat Rastko Petaković je ukazao da je kao jedan od mogućih razloga zbog kojeg je marihuana tada zabranjena uverenje da je njeno konzumiranje uticalo na smanjenu produktivnost i povećan broj zločina.

 

Direktor za međunarodnu saradnju Libertarijanskog kluba Aleksandar Kokotović je, međutim, primetio da je u američkoj državi Kolorado, nakon samo šest meseci od legalizacije marihuane, stopa kriminala opala za 50 odsto. 

 

 

Stoga, ukazali su učesnici tribine, primeri iz Amerike, Portugala i Češke, dovode do zaključka da bi trebalo dekriminalizovati posedovanje manjih količina marihuane namenjenih za ličnu upotrebu, te da bi je trebalo legalizovati u medicinske svrhe.

 

Brojna ispitivanja sprovedena u SAD, govore da upotreba marihuane daje pozitivne rezultate u lečenju kancera i dijabetesa, kao i da pozitivno deluje na poboljšanje memorije. 

 

Učesnici današnje tribine smatraju da će se u narednih nekoliko godina Evropom proširiti svojevrstan talas legalizacije marihuane, te da će i Srbija na svom putu ka EU u jednom trenutku to prihvatiti.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AllSaint

    23. novembar 2014 | 00:29

    Daj boze dragi da bude tako!!! I ranije vec 2015 god!!

  • Djina

    23. novembar 2014 | 00:47

    Tako je, idemoooo.

  • Поручник ДЕ РОКО

    23. novembar 2014 | 01:22

    Никад није било потребе да се забрањује јер се хиљадама година употребљавала као лек пре је требало забранити алкохол колико само има пијандура и ником ништа.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA