Ubici Zvezdinog navijača preti 20 godina robije?

Smrtna kazna je zvanično ukinuta 2004. godine u Turskoj, ali su mnogi zločini i brutalna ubistva i mučenja male dece, pokrenuli opet ovo pitanje, pa je tako ova kazna zamenjena doživotnim zatvorom pomoću 17 odredbi Krivičnog zakonika

  • 21

Tragedija koja je, osim porodice preminulog mladića, njegovih prijatelja i bliskih ljudi, pogodila i sve nas koji smo bili zatečeni ovim incidentom, tera nas već danima da razmišljamo o tome kako je moguće da se tako nešto dešava u savremenom dobu. Možda i nije potrebno da vas podsetimo, jer dugo nećete moći ni da zaboravite, a i ne treba, jer počinioci ovakvih zločina ne smeju da prođu nekažnjeno, i žrtve ne smeju biti zaboravljene.

Marko Ivković (25) ubijen je nožem prošlog petka uoči utakmice Evrolige u Istanbulu, s sahranjen je u ponedeljak na Bežanijskom groblju u Beogradu. Kao navijač Crvene zvezde otišao je u Tursku da prati utakmicu svog tima i Galatasaraja, kada se dogodilo nešto zbog čega je cela Srbija zanemela i zaplakala. Čovek za koga se sumnja da je ubica nevinog momka, uhapšen je, kao i još nekoliko navijača za koje se smatra da su učestvovali u ovom krivičnom delu.

Posle svih diskusija, razgovora, hapšenja i ispitivanja, postavlja se pitanje - na koji način će biti kažnjen ubica Marka Ivkovića? Prema istraživanju turskog prava, zakon u ovoj zemlji propisuje da se počinioci ubistva sa predumišljajem kažnjavaju sa 20 do 50 godina zatvora, čak je moguća i odluka o doživotnoj kazni. Naravno, rezultati sudskog procesa zavise od okolnosti pod kojim se desilo krivično delo, što će pokazati istraga.

Smrtna kazna je zvanično ukinuta 2004. godine u Turskoj, ali su mnogi zločini i brutalna ubistva i mučenja male dece, pokrenuli opet ovo pitanje. Ova kazna je zamenjena doživotnim zatvorom pomoću 17 odredbi Krivičnog zakonika.

Moguće je da će se ovom zločincu u njegovoj zemlji ipak suditi za ubistvo bez predumišljaja, iako činjenice o upotrebi hladnog oružja i direktnog napada koji nije povezan sa samoodbranom, svedoče drugačije. U tom slučaju, ubica će dobiti maksimum 20 godina, sudeći po turskom krivičnom zakonu. 

(Telegraf.rs/ Izvor: wipo.int)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA