U KRALJEVSKOM STILU: Prestolonaslednik proslavio krsnu slavu Svetog Andreja Prvozvanog (FOTO)

- Teška su vremena i danas, ali naš put vodi kroz teškoće. Naš put je prav i ispravan i na tom putu naša krsna slava jeste svetionik i putokaz - poručio je Prestolonasldnik Aleksandar Karađorđević danas pred gostima koji su prisustvovali slavskom ručku

  • 17

Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina slave danas Krsnu Slavu Kraljevske porodice - Svetog Andreja Prvozvanog, u Kraljevskom Dvoru u Beogradu.

U jutarnjim časovima je Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej služio Svetu Liturgiju u Dvorskoj kapeli Sv. Andreja Prvozvanog zajedno sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom šumadijskim g. Jovanom uz sasluženje sveštenstva beogradsko-karlovačke Mitropolije, a po završetku liturgije je obavljen čin sečenja slavskog kolača u Plavom salonu Kraljevskog Dvora koji je obavio Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej.

- Teška vremena dragi prijatelji nisu za nas Srbe nikakva novost. Rađamo se u mukama, živimo u nevoljama, borimo se sa neprilikama i vojujemo bez prestanka. I pobeđujemo - rekao je Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar u obraćanju uvaženim gostima i priljateljima koji su bili prisutni na slavskom ručku i dodao:

- Dokaz za to je činjenica da nas još ima. Od pamtiveka do Svetog Save, od Svetog Save do Karađorđa, od Karađorđa do nas, od nas do večnosti i dok nas Bog prepoznaje kao svoje. Teška su vremena i danas, ali naš put vodi kroz teškoće. Naš put je prav i ispravan i na tom putu naša krsna slava jeste svetionik i putokaz - istakao je Prestolonaslednik i rekao da smo mi Božji narod.

- Oni koji su je, istorijskim usudom napustili, sećaju se svoje slave, svog Krsnog imena i znaju ko su i kome slede na tom putu. Mi smo narod Božiji, vitezovi svoga Krsnog imena, narod među narodima, ljudi među ljudima. Nemojte tražiti bolji narod jer ćete izgubiti i ovaj koj iimate i koji jeste.

On je takođe rekao i da je njegova Svetost Srpski Patrijarh i ovog dana učinio čast da prinese službu i žrtvu Gospodu i njegovom Prvozvanom apostolu i da sa njima podeli radost i privilegiju slavske trpeze, i zahvalio mu se od srca u svoje ime i u ime porodice i Kraljevskog doma, ali i ostalima koji su danas bili tu sa njima.

- Svaki dom u Srbiji i svaki dom Srba u rasejanju deo je Kraljevskog doma, tako da je krsna slava Prestolonaslednika Aleksandra krsna slava svih Srba. On danas kao pravi domaćin, onako kako to tradicija i naši običaju nalažu proslavlja u svoje ime, u ime kraljevskog doma i celoga srpskog naroda. Ja se nadam, a i crkva tako misli da će Prestolonaslednik onako kako je nasledio tradiciju obeležavanja Krsne slave nastaviti tadiciju svojih slavnih predaka tako što će uskoro sesti na tron koji mu po svim pravima i zakonima pripada - rekao je njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej.

Svetoj Liturgiji i slavskom ručku prisustvovali su Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej, Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski gospodin Jovan, Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabački gospodin Lavrentije, Njegovo Preosveštenstvo Episkop britansko-skandinavski gospodin Dositej, Njegovo Preosveštenstvo Episkop braničevski gospodin Ignjatije, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki gospodin Joanikije, Njegova Ekselencija Kardinal Orlando Antonini, profesor Dušan T. Bataković, Đorđe Đurišić, profesor dr Slobodan G. Marković, dr Čedomir Antić, Predrag Marković, Darko Spasić.

U večernjim časovima u Belom Dvoru biće priređen slavski prijem. Tim povodom, Njihova Kraljevska Visočanstva će ugostiti predstavnike Vlade, diplomatskog kora, članove Krunskog veća, Krunskog saveta i Krunskog kabineta, predsednika opština, akaemike, kao i predstavnike MUP-a, Vojske, monarhističkih klubova, međunarodnih organizacija, domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija, Rotari klubova, kulturnih ustanova, sportskih saveza, medija, zdravstvenih ustanova, kao i veliki broj uglednih gostiju iz kulturnog, političkog, poslovnog, akademskog i javnog života Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 'Chicha

    13. decembar 2014 | 20:02

    To se u narodu zove Mechkin dan,to je to,slavi pretke,a presto mu nevidim sem u padinskoj skeli.

  • Pop

    13. decembar 2014 | 20:08

    Koji prestolonaslednik jel mi to imamo kralja?Jel to onaj sto nezna Srpski jezik sto je njegov predak odnio narodno zlato i dragocjenosti na zapad pa kad su to potrošili dosao ovamo da i on opljačka ono sto nisu uspjeli politicari opljackati

  • Bulidža

    13. decembar 2014 | 21:50

    Mene zanima ko će ovo da plati i da li će mu sinovi doći na slavu ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA