Pedofili i silovatelji biće popisani u registar

Registar silovatelja i pedofila bi bio prvi u zemljama regiona i ne odnosi se samo na popis počinilaca takvih zločina, već i na njihov nadzor posle odsluženja kazne, najavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen

  • 0

Stručna grupa Ministarstva pravde radi na formiranju zakonskog okvira kako bi se što pre napravio registar silovatelja i pedofila, ali će o tome ipak odlučivati sledeći saziv srpskog parlamenta.

- Sadašnji saziv parlamenta verovatno neće moći da usvoji ovakav zakon, ali bez obzira na to, već uveliko radimo na pripremi pravnog akta kojim će se regulisati formiranje registra počinilaca seksualnih delikata - rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen i dodao da se još razmatra da li će to biti izmene postojećeg ili donošenje sasvim novog zakona.

Ministarstvo je spremno da o ovom problemu razgovara i sa predstavnicima MUP-a i ostalim nadležnim institucijama. Homen je ukazao i da nijedna zemlja u regionu nema takav registar, pa se analizira kako je problem regulisan u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Norveškoj.

- Nije dovoljno samo popisati počinioce seksualnih delikata, već treba napraviti i model njihovog nadzora nakon odslužene kazne. Posebnu pažnju treba obratiti na počinioce seksualnih delikata nad decom. Takođe, vrlo je važno pre formiranja registra utvrditi ko može da ima u njega uvid, da li je upis trajan i kako sprečiti zloupotrebe - naveo je Homen.

Kazna za krivično delo silovanja je povećana, pa tako umesto od dve do 12 godina, iznosi tri do 12 godina zatvora. Još veće su kazne ako je usled ovog dela naneta teška telesna povreda, ako je delo izvršilo više lica ili ako silovanje ima za posledicu trudnoću. Tada kazne idu od pet do 15 godina.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA