REVOLUCIONARNI IZUM SRPKINJE: Napravila najsavremeniju jahtu na svetu!

- More, koje je nekad mirno, a nekad uzburkano, inspirisalo me je da projektujem jahtu koja može da se transformiše. U zavisnosti od jačine vetra, ona može da se koristi za trke ili za krstarenje - kaže arhitekta Margot Krasojević

  • 14

U aprilu bi trebalo da počne izgradnja prve samoodržive megajahte na svetu, iza koje stoji arhitekta Margot Krasojević (37), Srpkinja iz Londona.

Ono što je revolucionarno jeste to što se za razliku od klasičnih jahti koje troše mnogo goriva, ova kreće uz pomoć motorizovanog jarbola koji postavlja veliko jedro pod najpogodnijim uglom za "hvatanje" vetra.

Foto: Promo/margotkrasojevic.org Foto: Promo/margotkrasojevic.org

- More, koje je nekad mirno, a nekad uzburkano, inspirisalo me je da projektujem jahtu koja može da se transformiše. U zavisnosti od jačine vetra, ona može da se koristi za trke ili za krstarenje - kaže Margot za "Blic".

Foto: Promo/margotkrasojevic.org Foto: Promo/margotkrasojevic.org

Istovremeno, jedro od jakih sintetičkih vlakana protkanih solarnim ćelijama upijaće sunčevu svetlost i pretvarati je u energiju.

- Ideju sam dobila od mojih klijenata koji gaje ribe iz roda Ciprichromis. Njihova krljušt je takva da im se svetlost prelama na površini tela - otkriva arhitekta.

Foto: Promo/margotkrasojevic.org Foto: Promo/margotkrasojevic.org

Autorka projekta koja ima doktorsku diplomu iz oblasti psihologije i svemira nada se da će do početka izgradnje pronaći način da iskoristi i kinetičku energiju koja nastaje kretanjem broda. Margot je bila angažovana kao tutor na univerzitetima u Americi i Australiji, a trenutno radi na projektu koji će objaviti Harvard.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pero

    14. januar 2015 | 17:11

    Nemam riječi hvale sto naši mladi umovi rade . valjda ce već konačno da shvate da smo mi pametan lijep i obrazovan narod. S v e najbolje želim za taj izum.

  • Gruzanin

    14. januar 2015 | 17:26

    Bravo , bravo, bravo! I mi obicni ljudi smo ispunjeni ponosim na uspeh ovakve mlade dame.

  • Akipaki

    14. januar 2015 | 17:33

    I naravno da ce ona to njeno znanje primenjivati u inostranstvu, kao i svi ostali strucnjaci koji odlaze iz Srbije, jer je ovde toliko poremecen sistem vrednosti da coveku nista drugo ne preostaje nego da ode...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA