Hitler je 27. mart doživeo kao ličnu uvredu Srba!

- Hitler je mislio da drži Srbiju u džepu kada je knez Pavle popustio (i kada je Jugoslavija pristupila Trojnom paktu). Mrzeo je da mu se protivreči, i da ispadne da nije u pravu. Narodni izliv otpora u Beogradu shvatio je kao ličnu uvredu - kaže najpoznatiji britanski vojni istoričar Entoni Bivor

  • 11

- Hitler je mislio da drži Srbiju u džepu kada je knez Pavle popustio (i kada je Jugoslavija pristupila Trojnom paktu). Mrzeo je da mu se protivreči, i da ispadne da nije u pravu. Narodni izliv otpora u Beogradu shvatio je kao ličnu uvredu. A uz to, sasvim je izvesno posmatrao Srbe kao "Južne Slovene", i gajio prema njima jednaku mržnju koju je osećao prema Sovjetima - rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Nedeljnik najpoznatiji britanski vojni istoričar Entoni Bivor.

Bivor, inače autor čije su knjige prevedene na više od 30 jezika i prodate u tiražu većem od šest miliona primeraka, objavio je nedavno dvotomnu knjigu "Drugi svetski rat" (štampano u Srbiji u izdanju "Lagune"), u kojoj je pokušao da prikaže širu sliku najvećeg konflikta u prošlom veku čije posledice proživljavamo i danas o kome često, i neopravdano, mislimo da znamo sve.

Foto: thetroubleshooters.com/Arhivske fotografije Foto: thetroubleshooters.com/Arhivske fotografije

- Svaka zemlja gleda na Drugi svetski rat kroz svoja osećanja i iskustva, ali došlo je vreme da se izdignemo uznad nacionalnog da bismo razumeli taj globalni fenomen. Poenta moje knjige je da spoji sve sukobe od Sino-Japanskog rata do Zimskog rata u Finskoj, koji su bili različiti aspekti onoga što mi znamo kao Drugi svetski rat. To nije bio jednostavan, monolitski sukob države protiv države, tri velike savezničke sile protiv Osovine i Japana. U mnogim zemljama, posebno onim koje su okupirali Nemci i Japanci, ljudi su se našli između zaraćenih strana u nečemu što bi se moglo nazvati međunarodni građanski rat - kaže izmešu ostalog Bivor.

On se u razgovoru za Nedeljnik posebno osvrnuo na ulogu Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, razbijajući mit da je puč 27.marta 1941. usporio napredovanje Nemačke prema Sovjetskom Savezu i na taj način odredio dalji tok rata.

- Operacija Barbarosa nije odložena zbog operacija Vermahta u Jugoslaviji i Grčkoj, već zbog abnormalno kišovitog proleća u centralnoj Evropi - kaže Bivor.

Foto: Wikipedia/ Weintraub, SC190366 Foto: Wikipedia/ Weintraub, SC190366

Na pitanje koliko su borbe u Jugoslaviji uticale na globalni tok rata, Bivor odgovara: "Ne možete nikada uzimati individualne aspekte Drugog svetskog rata i pokušavati da procenite kakav su efekat imali na celinu. Ali dovoljno je da pogledate broj nemačkih divizija koje su "privezali" jugoslovenski partizani, koji su bili bez sumnje najaktivniji i najefektniji u zapadnoj i centralnoj Evropi."

Ceo intervju sa najpoznatijim brotanskim stručnjakom za vojni aspekt Drugog svetskog rata pročitajte u novom broju Nedeljnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    15. januar 2015 | 21:57

    Samo britanci da mi ne pricaju, oni su nas gurnuli na ulice i pogibesmo onako bez razloga. Daleko od toga da sam za Hitlera ali vidite kako prodjose danas one koje su istinski protiv fasizma, a pogledajte one koje su bile saucesnici Hitlera. Mislite da smo se tada drzali po strani da bi nam danas bilo gore? Ja sumnjam, naprotiv. Nego nas kao nagradu saveznici gore bombardovase od Hitlera. Dosta je bilo pravde i pravicnosti, nego da gledamo samo interes.

  • Рејналд

    15. januar 2015 | 22:56

    Енглески историчар?!!, најпокваренија нација на кугли земаљској, увијек су они преко посредника нападали Русе,прво преко француза са Наполеоном, после преко Њемаца у два рата и још колко је само малиx народа страдало у свему томе међу којима и ми Срби предњачимо.Па ево и последњи трзаји англосаксонаца да сломе русију преко економије и опет колатерална штета континентална европа и њене економије!!!

  • Радован

    15. januar 2015 | 21:13

    Исти као и колега, каплар Амброз по "љубави" према Србима. били заједно 1914 у блиском сусрету са Војводом Степом и осталим војсковођама Краља, чика Пере Првог.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA