Tri četvrtine srpskih klabera na drogama!

Skoro svi, čak 96 odsto klabera u Srbiji, konzumiraju alkohol, dok je čak tri četvrtine probalo droge. Među klaberima se najviše koriste kanabis, spid i ekstazi

  • 14

Skoro svi, odnosno 96 odsto klabera u Srbiji konzumira alkohol, dok je čak tri četvrtine probalo droge. Prvi susret s pićem imaju sa svega 14, sa psihoaktivnim supstancama sa 17 godina, a poseban problem je i što je čak 80 posto u potencijalnoj opasnosti od hepatitisa C.

Među klaberima se najviše koriste kanabis, spid i ekstazi, a ovo su podaci istraživanja "Clubbing i zdravlje mladih", koje je sprovela organizacija "Regeneracija".

- Anketa je sprovedena samo na ljudima koji redovno izlaze, njih oko 3. 500, a uobičajena mesta na kojima dolaze u kontakt sa drogom su žurke i festivali. Njih 34 odsto ih koristi samo noću, a 15 posto samo vikendom. Kako bi videli šta je trenutno popularno, pitali smo anketirane šta su koristili u poslednja tri meseca. Alkohol je prvi sa 86 posto, spid sa 32 i ekstazi sa 29 procenata - kaže Irena Molnar iz "Regeneracije".

Foto: AP Foto: AP

Međutim, posebno su strašni podaci da je svaki deseti partijaner koristio supstance za koje nije znao šta su, a da je više od 80 posto u opasnosti od hepatitisa zbog nebezbednog korišćenja opijata.

- Od svih mladih koji ušmrkavaju psihoaktivne supstance više od polovine koristi tuđu "snifaljku", a čak 83 papirne novčanice. To je izuzetno opasno pošto tako mogu da se zaraze krvno prenosivim infekcijama, na prvom mestu hapatitisom C. A to što koriste supstance za koje ne znaju kakav tretman treba da dobiju - dodaje njena koleginica Jovana Aksenijević.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Takođe, samo 42 odsto mladih pod dejstvom alkohola ili droga ne koristi kondom tokom seksa, što može rezultirati i nizom polno prenosivih bolesti.

- Mislimo da bi rešenje za ovu opštu neinformisanost mladih, kad su ovakvi rizici u pitanju, moglo bi da leži u preventivniim programima koji bi mogli da organizuju u klubovima i na festivalima. Takva praksa postoji u svetu, ali još nije zaživela kod nas - kaže Irena.

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    19. januar 2015 | 10:17

    Opet neko novo zanimanje posle starleta dosli i klaberi!! Ma neka rade sta hoce niko ih ne tera!! Njihova volja pa nek uzimaju sta im volja!!!! Uopste me nije dotaklo!!!

  • ... tužnog pogleda

    19. januar 2015 | 11:27

    Čuj klaberi?! Stvarno,šta reći?!

  • Boban

    19. januar 2015 | 11:10

    Tek ste sad shvatili. hahah

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA