OPASNO UPOZORENJE: Hrvatskom šetaju dopingovani zombiji željni krvi!

Pored sportista koji uzimaju steroide kako bi povećali svoju mišićnu masu, nedozvoljena sredstva počinju da koriste i pljaškaši kako bi se osećali jačim i hrabrijim

  • 9

Na takmičenjima i treninzima sve češće se dešavaju velike tragedije, kada cenjeni sportisti izgube svoje živote usled velikih napora i urođene mane ili dopinga. U ovakvim situacijama stradaju vitalni organi sportista, iako oni najviše vode računa o svojoj ishrani i kondiciji.

Svetski prvak u K-1 Branko Cikatić tvrdi da se uzimanje nedozvoljenih doping-sredstava proširilo sa rekreativaca i na pljačkaše koji se zbog toga osećaju hrabrije i jače.

- Nedavno smo imali priliku da pročitamo da su pljačkaši Zagrebačke banke bili pod uticajem amfetamina. Takvi tipovi koji su hrpa mišića i hodaju naokolo raširenih zenica samo traže povod za fizičko nasilje i nije ih teško prepoznati. Oni zbog steroida ne vladaju sobom, a neki ih čak kombinuju sa kokainom, heroinom i antidepresivima, čime dovode u pitanje vlastiti život i tuđe živote - dodao je on.

Posledice uzimanja anaboličkih steroida ne pojavljuju se odmah, što može biti slučaj kod zloupotrebe stimulansa. Tumori, srčani i moždani udari, kod steroida su kumulativnog karaktera, ali kad se jave - najčešće se završavaju smrću.

Foto-ilustracija: Foter/Brandon Heyer Foto-ilustracija: Foter/Brandon Heyer

- Malo ljudi zna da, kod povećanja mišićne mase, uzimanjem steroida rastu i unutrašnji organi. Njihovo povećavanje ugrožava krvne žile koje postaju sve uže, što dovodi do srčanog i moždanog udara. Oni koji konzumiraju takva nedopuštena sredstva postaju agresivni, a tu agresivnost negde moraju da izbace, što često čine izvan sportskih borilišta. U trenutku kada odluče da prekinu uzimanje nedopuštenih sredstava, njihova snaga naglo splasne do te mere da je nemaju više niti onoliko koliko je to za njih prirodno, pa ponovno posežu za anaboličkim steroidima da bi se vratili u normalan život. To vodi u zavisnost - objasnio je on.

U knjizi dr Safeta Kape i Branka Cikatića "Put do vrha" tumači se da se kod upotrebe anaboličkih steroida razlikuju dva ekstrema: agresivna stanja kad organizam naprosto puca od testosterona, i onda kad je sportista u fazi "čišćenja", kad pokušava da vrati libido jer je depresivan, a ta se depresija javlja zbog manjka endogenog testosterona kog su blokirali anabolički steroidi u vreme korišćenja.

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA