OVO JE ISTINA O PADU RATKA MLADIĆA: Ko su mu bili jataci i kako je bežao tajnim službama! (FOTO)

Prva epizoda dokumentarnog serijala "Pad haških begunaca" prati dugogodišnji proces potrage i hapšenja begunca Ratka Mladića, kao i sve političke igre, saradnju sa Tribunalom, sabotaže tajnih službi, jatake, i tajne identitete koje su taj proces značajno otežale

  • 51

Sala Medija centra u Terazijskoj ulici nije bila dovoljno velika da primi sve one koji su došli da pogledaju prvu epizodu trodelnog TV serijala "Pad haških begunaca", dokumentarno-političkog trilera o skrivanju, potrazi i konačnom hapšenju najtraženijih begunaca posle Bin Ladena - ratnih lidera Republike Srpske, Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Autorski tim odgovoran za nastanak ove tri epizode, koje prikazuju koliko je bilo teško, kao i koje su sve prepreke stajale na putu odgovornih za hapšenje optuženih za ratne zločine, novinar i urednik Slaviša Lekić, Jovana Polić, Bojana Lekić i jedan od najnagrađivanijih domaćih reditelja u oblasti dokumentarnog filma, profesor Dragan Elčić, godinu i po dana naporno su radili kako bi nastao jedan dokument koji će ovoj teškoj temi pristupiti na objektivan i maksimalno profesionalan način.

PREMIJERA: Pogledajte Pad haških begunaca!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Epizoda "Pad Ratka Mladića" prati lični život, profesionalnu karijeru, ratna dešavanja, skrivanje i konačno hapšenje "gospodara života i smrti u BiH", kako su mnogi nazivali generala Ratka Mladića. Nakon kraće biografije, najrelevantniji sagovornici, kao što su tužioci Vladimir Vukčević, Serž Bramerc i Karla Del Ponte, tadašnji predstavnici srpske vlasti Boris Tadić, Raim Ljajić, Zoran Živković, predstavnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Vojno bezbednosna agencije (VBA), govore o političkim igrama, ulozi jataka, lažnim identitetima i transformaciji begunca.

- Dokumentarni filmovi su zapisi o istorijskim događajima, nihovim akterima i načinima na koji su ih oblikovali, dokument za generacije koje dolaze - naglasio je jedan od sagovornika serijala, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i dodao da se prihvatio ovog opasnog posla kako bi završio tada "državni posao broj jedan".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mišljenja je da ne bi bilo pošteno da mlade generacije rešavaju probleme u kojima nisu ni učestvovali. Tek kada je preuzeo obavezu koordinatora Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških begunaca shvatio je koliki je bio sukob vojne i civilne tajne službe Srbije zbog kog je potraga za beguncima trajala toliko godina.

Od tragičnog samoubistva Mladićeve ćerke, napredovanja u službi, odnosu sa Slobodanom Miloševićem, preko njegovog bekstva, skrivanja, menjanja identita i pomoći koju je imao od jataka, pa sve do akcije 2006. godine u kojoj je BIA pretresla kuću pored one u kojoj se skrivao Mladić, ova priča o poteri zavržava se 37. akcijom kada je on konačno i uhapšen 26. maja u malom selu Lazarevo, kod Zrenjanina.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Nas je interesovala samo istina o tome šta se zaista dešavalo. Serijal se bavi periodom od podizanja optužnica u Međunarodnom tribunalu za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, do privođenja begunaca. Nismo se bavili radom samog Tribunala. Ovo je dokumentarno politički triler koji se bavi nama, našom državom i njenom spremnošću ili nespremnošću da se suoči sa hapšenjima - naglasila je autorka Bojana Lekić koja je naglasila da je serijal posvećen svim žrtvama rata, zemlji koje više nema i Miodragu Rakiću koji je dao sebe za bolju Srbiju.

Autorka Jovana Polić naglasila je da je želja autora serijala da će ove nove informacije, o tome kako su se skrivali begunci, o ulozi Srbije i evropske zajednice u tom skrivanju, omogućiti bolje razumevanje između naroda bivše Jugoslavije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ponosan sam što sam Srbin. Mi smo veliki narod što imamo snage da ovakav dokumentarac napravimo i kažemo šta se zaista desilo - rekao je režiser Elčić.

Završna konstataciju epizode jeda u ostalim državama koje su učestvovale u sukobu do sada nije bilo ovakvih akcija hapšenja begunaca.

U sali u koju su donošene dodatne stolice kako bi bar većina novinara, političara i zainteresovanih uspeli da sednu, bili su novinarke Nadežda Gaće i Brankica Stanković, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Žarko Korać, kao i oni koji su učestvovali u stvaranju serijala Bruno Vekarić, Nataša Kandić i mnogi drugi.

(Ana Batoćanin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goca

    27. januar 2015 | 23:09

    Svi oni nisu dostojni ni ime da mu izgovore.

  • Srbenda

    27. januar 2015 | 23:23

    Ratko Mladić je odbranio Republiku Srpsku,i spasio je 1.400.000 Srba koji žive preko Drine! Hvala mu na tome! Srpski narod ima večno da ga pamti!

  • Zorzo

    27. januar 2015 | 23:00

    Svi ovi dole navedeni,potajni obozaoci lika i dela heroja gen.Mladica,javno ga osudjuju,a potajno mu se dive i zavide.Potajno ga vole,a javno ga mrze.Hteli bi oni da budu Mladic,makar malo,ali nikad oni nece biti Mladic.Dzabe vam trud kad je on bio i bice HEROJ SRPSKOG NARODA!!!!A On ce vecno ziveti,a njih ce pokriti trava zaborava!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA