SKANDAL: Jevreji iz Italije zaključani u Aušvicu, uhapšeni i saslušavani do jutra!

Ambasada Poljske u Rimu je objasnila da su mere bezbednosti tog dana u Aušvicu bile drastično pooštrene budući da je komemorativnoj svečanosti prisustvovalo skoro 50 državnih delegacija iz celog sveta

  • 6

Poljska je zvanično izrazila žaljenje zbog apsurdnog nesporazuma kada su utorak nakon pomena žrtvama holokausta na 70. godišnjicu oslobođenja logora Aušvic, u toj nekadašnjoj nacističkoj fabrici smrti ostala zarobljena dvojica Jevreja - zvanice komemoracije, a kada su pokušali da izađu, uhapsila ih je policija i saslušavala kao prestupnike.

Predsednik Jevrejske zajednice Rima, Rikardo Pačifiči, njen sekretar Fabio Peruđa i ekipa italijanske televizije na čelu s voditeljem Davidom Parencom, ostali su 27. januara posle komemoracije u logoru do kasno uveče, u TV-prenosu emisije o holokaustu.

Kada su krenuli natrag, u hotel, ustanovili su da je kapija logora zaključana, a ni nakon jednog sata nisu našli nikoga ko bi ih pustio, te su pokušali da izađu kroz prozor i uključili alarm.

Tu se odmah stvorila poljska policija, ali umesto da pusti dvojicu Jevreja koji su izgubili porodice upravo u Aušvicu tokom holokausta, saslušavali su ih prvo dva sata u samom Aušvicu, a onda su ih odveli u policijsku stanicu gde je saslušavanje nastavljeno još tri sata, do jutra.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Šokiran sam. Ja i David Parenco. Dvojica Jevreja zarobljenih u Aušvicu. Na mestu gde sam izgubio deo porodice, gde su stradali moji dedovi. Sigurno da to nije bilo prijatno. Za mene je to emotivno bilo toliko teško da sam u jednom trenutku kazao policajcima: ili mu hapsite, ili me puštajte jer ovo je za mene suviše - kazao je Pačifiči italijanskim medijima, prenela je danas poljska televizija TVN24.

- Postupali su prema nama kao prema prestupnicima, stalno su dolazili novi i novi policajci - rekao je Peruđa i dodao da niko od policajaca nije razumeo strane jezike na kojima su zarobljeni Jevreji pokušavali da objasne ko su, a tumač se pojavio tek u policijskoj stanici.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Izražavamo žaljenje, ali briga da pomen žrtvama holokausta protekne dostojanstveno, nije dozvolila da organi bezbednosti bilo kakvo narušavanje dostojanstva pomena i mesta tretiraju drugačije do potpuno u skladu sa procedurama - saopštila je Ambasada Poljske u Rimu.

Ambasada je objasnila da su mere bezbednosti tog dana u Aušvicu bile drastično pooštrene budući da je komemorativnoj svečanosti prisustvovalo skoro 50 državnih delegacija iz celog sveta, mnoge od njih na čelu sa šefovima država ili vlada.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj2850

    29. januar 2015 | 15:01

    Istina je da su jevreji jedni od najvecih stradalnika , ali cifre koje su naveli, ... nije samo broj jevreja od preko sest miliona , vec su sa njima stradali i pravoslavci , romi, i svi oni koji nisu sticeni od strane Vatikana kao n.p.r. crvena armija,Sovjetskog saveza, koja je izgubila vise od dvadeset miliona ,ljudi(boraca) boreci se protiv okupatora i nacizma. Druga cinjenica je, da u drugom svetskom ratu , u bivsoj kraljevini; Srba Hrvata i Slovenaca, najvise stradalnika je bilo iz Srbije, zasto ???? ... Samo zato sto su Srbi mentalno unazadjeni, verujuci u (bratstvo i jedinstvo) zahvaljujuci Titu i njegovoj crvenoj bandi, koji su kao i Hitler , i Vatikan ,podrzavali sve one ubice , koji su bili uz njih. Do danasnjeg dana nista se nije promenilo. Ne verujete... proverite. V.P.

  • Servette

    29. januar 2015 | 15:10

    Slucajnost? Ne bih rekao

  • Kri

    29. januar 2015 | 14:42

    KAKVA BRUKA I SRAMOTA !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA