DORUČAK, RUČAK I VEČERA ZA 171 DINAR: Šta mislite, gde u Srbiji ovo ima?

U nekoliko beogradskih restorana studenti koji se nalaze na budžetu mogu da jedu za veoma male pare. U pravljenju jelovnika u studentskim centrima učestvuju nutricionisti

  • 27

Studenti, čije se školovanje finansira iz budžeta, imaju pravo na ishranu u 14 prestoničkih restorana po povlašćenoj ceni, pa tako ih sva tri obroka izađu 171 dinar. Doručak košta 40, ručak 72, dok večera 59 dinara, a pravo da jedu po ovim cenama imaju svi budžetski studenti bez obzira na to da li su smešteni u domovima ili stanuju privatno. Obroke mogu da kupuju po dekadama, ali i odjednom za čitav mesec.

Po istim cenama mogu da se hrane i visokoškolci na budžetu iz Beograda, ali oni imaju pravo na jedan obrok dnevno. Menzu mogu da koriste i samofinasirajući studenti, ali po nešto višim cenama. Za njih kompletan dnevni meni iznosi 475 dinara, piše Politika.

Na meniju za ručak u menzi uvek su čorbasto i glavno jelo s mesom, salata, desert ili voće. Večera je nalik podnevnom obroku, ali bez supe, a desert se služi povremeno. Akademski dan mogu da počinju omletom, prženicama, burekom, salatom itd... Vikendima se dele takozvani lanč paketi, a svakog dana na liniji su i posna jela.

Međutim, studenti Beogradskog univerziteta žele malo razovrsniju hranu. Oni su pokrenuli inicijativu za poboljšaje ishrane u studentskim menzama, jer neke njihove kolege zbog zdravstvenih problema - bolesti imunog sistema, dijabetesa, alrgije, ne mogu da jedu sve obroke. Studenti su raspoloženi da pomognu tako što bi evidentirali sve kolege kojima je potreban dručiji režim ishrane, i na taj način bi došli do optimalnog broja posebnih obroka i sprečili, kako kažu, rasipanje namirnica.

Foto: srednja.hr Foto: srednja.hr

- Rado ćemo izaći u susret studentima i pokušaćemo zajedno da poboljšamo hranu u menzi. Radnici u našim restoranima i sada znaju za pojedine akademce koji ne smeju da jedu hranu koja bi im pogoršala zdravlje. Nije neuobičajeno da nas pozovu i roditelji koji nam ukazuju na specifičnost ishrane svoje dece. Svi koji su nam se obratili dobili su meni prilagođen svom načinu ishrane - kaže Srđan Janković, pomoćnik direktora za ishranu Studentskog centra.

U pravljenju jelovnika u studentskim restoranima učestvuju i nutricionisti. Svi obroci izbalansirani su prema potrebama studenata, a sastav obroka akademci mogu da nađu na sajtu Studentskog centra, dok je dnevni meni itaknut u svakoj menzi.

- U ponudi je svakodnevno nekoliko vrsta obroka. Za celu Srbiju spisak pravi Ministarstvo prosvete. Tu su i jela koja spremamo kada nas posete stranci, gosti i grupe tokom leta. Nije sve trenutno dostupno studentima, jer kada će se i šta spremati zavisi od sredstava. Trudimo se da u svim restoranima imamo sličan jelovnik. Negde to ipak ne dozvoljavaju uslovi, a negde manji broj studenata - dodaje Janković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tijana

    30. januar 2015 | 13:51

    Studenti koji su na budzetu nisu dzabe na budzetu. Oni su imali dobre proseke u srednjoj skoli, dobro uradili prijemni...uce na fakultetu... u prevodu to su oni koji SU VREDNI. zasto oni ne bi bili privilegovani u odnosu one koji to nisu? Njih treba nagraditi! A ako pored svog truda i zalaganja nakon fakulteta, oni ne dobiju pravo na posao jer nisu clanovi partija, nisu zavrsili megatrendove... zasto ne bi otisli preko? Drzava im je rekla da im ne trebaju jer su previse pametni i jer nisu mamini i tatini sinovi. Pa zasto onda ne bi otisli?

  • Slavisa

    30. januar 2015 | 11:24

    Tu nema pravde! Student na budzetu nema troskova skolovanja i opet ima hranu za sitne pare dnevno. Student koji se samo financira placa sve drzavi po enormno visokoj ceni pa jos i hranu mora da placa dva ili tri puta skuple. Svima studentima treba obezbediti istu hranu i za iste pare nyravno da redovno idu na fakultete a ne samo da se vode kao studenti .

  • Djeneral

    30. januar 2015 | 11:24

    Bezobrazluk! A posle kad zavrse dzabe skolovanje idu preko i rade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA