HTELI DA ZARADE 5 MILIONA EVRA: BIH pokušala da izveze municiju Ukrajini, Rusija im osujetila plan!

Vlastima BiH "diplomatski" je poručeno da bi imale "više štete nego koristi od izvoza municije vredne pet miliona evra", koliko su planirali da otpreme u Ukrajinu

  • 21

Rusija je diplomatskim putem uspela da ubedi Bosnu i Hercegovinu da, zasad, obustavi slanje četiri pošiljke municije Ukrajini, saznaju "Novosti" iz izvora bliskih diplomatskim krugovima.

Isti izvor ističe da je vlastima BiH "diplomatski" poručeno da bi imale "više štete nego koristi od izvoza municije vredne pet miliona evra".

Iako su postojale informacije da će zamenica ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević Dizdarović staviti potpis na spornu odluku o izvozu oružja u petak, to se ipak nije desilo.

Umesto toga, iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da je Ministarstvo "završilo uvid u kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na izdavanje dozvola za spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme iz BiH u Ukrajinu i da je izvršilo interne konsultacije povodom aktuelnih dešavanja u vezi sa spoljnom politikom BiH".

- U skladu sa navedenim, Ministarstvo će kao odgovorna institucija sačekati zvaničan stav Predsedništva BiH po predmetnom pitanju, saopšteno je iz Ministarstva. Ovo je Ministarstvo saopštilo znajući da Predsedništvo BiH nema formalne ingerencije da raspravlja o ovom slučaju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ovakav stav Ministarstva usledio je, iako su prethodno saglasnost za izvoz oružja dali i ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže, međutim, da nema saglasnosti članova Predsedništva da se raspravlja o izvozu naoružanja u Ukrajinu, iako je ponudio da se o tome razgovara.

On tvrdi da je i dosadašnjem ministru Borisu Tučiću, koji je zbog ovog slučaja podneo ostavku, savetovao da odloži odluku o ostavci i da zatraži stav Predsedništva o ovom pitanju.

Vojno-politički analitičar Gostimir Popović za "Novosti" kaže da je odluka o zaustavljanju izvoza naoružanja iz BiH u Ukrajinu ipak privremena i da će pre svega zavisiti od SAD, a ne od Moskve.

- Podsećam da konačna odluka o izvozu municije još nije doneta, ali mislim da će ona ipak na kraju zavisiti od stepena zavrtanja ruku domaćim vlastima od američke diplomatije. Federalni političari su spremni da rade u korist svoje štete - smatra Popović.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On podseća da je do stopiranja izvoza oružja svojom ostavkom doveo ministar Tučić, a da njegova zamenica i "bošnjački politički vrh" sada samo traže rešenja kako će oružje ipak izvesti u Ukrajinu.

Na pitanje očekuje li određenu vrstu sankcija Rusije prema BiH ukoliko do takve odluke ipak dođe, Popović je rekao da se svakako može očekivati reakcija zvanične Moskve, ali da ostaje da se vidi kakva će ona biti.

- Moskva je do sada prema BiH bila blagonaklona, pre svega zbog Republike Srpske. U ovom slučaju Srpska treba da preduzme sve mere da zaustavi izvoz oružja, ukoliko ne želi da čeka da Rusija primeni mere prema BiH koje će se onda odnositi i na Srpsku - kaže Popović.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoka

    2. februar 2015 | 16:17

    Odakle pa sad bosnjaci imaju toliko naoruzanje a u poslednjem ratu gradjanskom naravno su tvrdili da su Srbi pokupili svo naoruzanje a da oni nemaju sa cime da se brane od srpske agresije.Verovatno su ga dobili od saveznika protiv Srba

  • major. MILAN TEPIC RS.K.

    2. februar 2015 | 23:08

    E moj sokole opet cinite pogresan potez , halapljivi ste na dolare i mjesate se u bratoubilacki rat. Umjesto da se ukljucite da se zaustavi krvavi rat koji se debelo zahuktao vi se ot oreno stavljate na jednu stranu. / sokole dobro biti nece ako si izere vidovit sada je sve na stolu vise povratka nema. Drugi put grijesite to vam nece biti oprosteno ni od boga niti od naroda. Posaljite tamo vase vehabije to je sigurno da se nikad vise nece vratiti poslusaj bar nekad.

  • Mark to su najveci neprijatelji naroda

    3. februar 2015 | 15:19

    Ko je pitao Bosnu Kad su rusi Srbiji slali oruzje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA