Ovo mađarsko selo je prvo na udaru imigranata s Kosova! (VIDEO)

Ašotalom je mestašce koje je na najvećem udaru Albanaca koji neumorno dolaze u Mađarsku. Imigranti prelaze preko potoka koji se nalazi u šumi nadomak granice. Mnogi od njih vode malu decu sa sobom. Beže od novinarskih ekipa koje se tu nalaze, odbijaju da se fotografišu i razgovaraju

  • 27

U poslednjih nekoliko meseci Albanci masovno beže sa Kosova, a njihova krajnja destinacija je da se dokopaju neke od zemalja Evropske unije. Ogromnom broju Albanaca je prva destinacija je Subotica, odakle pokušavaju da pređu u Mađarsku. Prva stanica na tom putu je pogranično selo Ašotalom.

Samo u januaru ove godine Mađarska policija je registrovala je čak 10.000 Albanaca koji su ilegalno pokušali da uđu u tu zemlju. Iz carine i policije nezvanično kažu da ta brojka ne čini ni 20 odsto ukupnog broja imigranata, prenosi "Blic".

Oni koji uspeju da pobegnu završe u šumama, odakle pokušavaju da se domognu Nemačke i Austrije. Ašotalom je mestašce koje je na najvećem udaru Albanaca koji neumorno dolaze u Mađarsku. Imigranti prelaze preko potoka koji se nalazi u šumi nadomak granice i Ašotaloma. Mnogi od njih vode malu decu sa sobom. Beže od novinarskih ekipa koje se tu nalaze, i odbijaju da se fotografišu i razgovaraju.

Kada ih upitate kuda su se uputili, odgovore kratko: "Germanija" ili "Dojčland". Velika većina je u svojim 20-im i 30-im godinama, ali ima i ekstremnih primera onih koji se ne libe da sa sobom nose decu, od kojih su neka svega nekoliko nedelja stara. Imigranti sa sobom nose decu, od kojih su neka svega nekoliko nedelja stara Retki su oni koji su pristale da prozbore koju reč sa novinarima.

Naveli su i gradove iz kojih dolaze: Mitrovica, Peć, Gnjilane, Vučitrn i Priština.

Printskrin: Youtube / Monitorpress2012 Printskrin: Youtube / Monitorpress2012

Gradonačelnik Ašotaloma Laslo Torockal doneo je odluku o podizanju sigurnosne žice, usled zabrinutosti zbog enormnog broja Albanaca koji svakog sata pokušavaju da uđu u Mađarsku. Imigranti na srpskoj strani granice - Sve je počelo prošlog leta kada ih je bilo pedesetak dnevno.

Sada ih svakog dana ima na hiljade, to je nepodnošljivo - kaže Torockal, i dodaje da "simpatišu i prihvataju one koji beže od rata, poput Sirijaca i Iračana, ali ne i one koji beže od siromaštva". - Nose mobilne telefone koji im preko GPS-a pokazuju put kojim treba da idu. To su telefoni od 700-800 evra. Moji službenici ne mogu sebi da priušte te telefone, a ovi koji "beže od siromaštva" očigledno mogu.

Ne mogu da razumem nekoga ko je u stanju da usred zime hoda nekoliko desetina kilometara, krije se i beži. Svakoga dana zovemo hitnu pomoć koja spasava bebe koje su upale u hipotermiju, a sve zbog neodgovornosti njihovih roditelja - rezigniran je Laslo.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA