DETALJI DOGOVORA U MINSKU: Evo kakav je sporazum Putina, Merkelove, Olanda i Porošenka (FOTO) (VIDEO)

Novi sporazum iz Minska predviđa prekid vatre od 15. februara, zatim povlačenje svih stranih naoružanih grupa, vojne opreme i mašinerije iz Ukrajine, razoružavanje svih nelegalnih grupa, ustavne reforme u Ukrajini i dodeljivanje posebnog statusa Donjeckoj i Luganskoj oblasti

  • 3

Vladimir Putin, Petro Porošenko, Angela Merkel i Fransoa Oland postigli su dogovor o obustavi vatre na istoku Ukrajine nakon maratonskih pregovora u Minsku, koji su trajali 17 sati.

Razgovori lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke kao i razgovori Kontakt grupe rezultirali su usvajanjem novog sporazuma.

Novi sporazum iz Minska predviđa prekid vatre od 15. februara, zatim povlačenje svih stranih naoružanih grupa, vojne opreme i mašinerije iz Ukrajine, razoružavanje svih nelegalnih grupa, ustavne reforme u Ukrajini i dodeljivanje posebnog statusa Donjeckoj i Luganskoj oblasti. prenela je agencija Tas s.

Primenu sporazuma nadziraće Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). U Minsku su, kako je rekao ruski predsednik Vladimir Putin, usvojena dva dokumenta.

Kontakt grupa je potpisala jedan dokument, koji je, kako je rekao ruski predsednik, paket mera čiji je cilj primena sporazuma iz Minska.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Drugi dokument nije potrebno da bude potpisan i reč je o izjavi ruskog, ukrajinskog i francuskog predsednika i nemačke kancelarke o njihovoj podršci tom procesu.

- Uprkos svim teškoćama u pregovaračkom procesu, uspeli smo da se dogovorimo o glavnim pitanjima - rekao je novinarima Putin posle razgovora.

Putin je rekao da je dogovoreno da se uspostavi primirje od 15. februara, dogovoreno je povlačenje teškog naoružanja, zatim da Ukrajina treba da sprovede ustavne reforme u vezi poštovanja prava stanovništva na istoku Ukrajine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Agencija AP je prenela da je Putin izjavio da se on i ukrajinski predsednik Petro Porošenko nisu saglasili u vezi ocene situacije na ključnim područjima. Putin je rekao da proruske snage smatraju da su ih ukrajinske snage opkolile i da očkuju od njih da se predaju, dok se Ukrajina ne slaže s tim.

Porošenko je rekao da su se sve strane saglasile da se pomogne Ukrajini da povrati kontrolu na granici sa Rusijom, prenela je agencija AP.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Agencija "Sputnjik" javlja da bi parlament Ukrajine trebalo da odobri zakon kojim će Donbas dobiti posebni status u narednih 30 dana, a obaveza je o ponovno uspostavljanje bankarskog sistema na istoku zemlje.

Takođe, Kijev i pobunjenici moraju da razmene zarobljenike po principu "svi za sve" u roku od pet dana nakon povlačenja trupa.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Divota

    12. februar 2015 | 13:11

    Bravo Putin , jos jedan samar za zapad..nema upotrebe sile kao na Srbiju Iraku itd itd...zna se ko je br. 1 u svijetu...ponizeni i posramljeni podavijenog repa zajedno sa svojim slugama sa balkana idu kuci...bravo bravo Putine...

  • DD

    12. februar 2015 | 15:46

    Lopta prebačena amerima.

  • д.....

    13. februar 2015 | 05:46

    Овај договор неће дуго трајати јер у суштини и нема конкретног договора.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA