AMERIKANKA OBJASNILA: Ovako se vole Srbi i Srbija! (FOTO) (VIDEO)

Na izložbi Amerikanke Eme Fik (23) možete između ostalog da vidite zašto nema boljih baka na svetu od srpskih, kakvog je ukusa "moravska" salata, kako izgleda pravi svinjokolj i zašto su srpski manastiri najlepše mesto na svetu

  • 48
Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ona obožava ćevape i ljute srpske "moravske" salate, tvrdi da nema lepšeg osećaja od šetnje novosadskom katedralom i odlaska na vranjsku pijacu pred Božić...

Ime joj je Ema Fik (23) i rodom je iz Luizijane, a kada se pre godinu i po dana preselila u Srbiju da istraži kako je jedan Srbin spasao njenu porodicu pomogavši im da za vreme Drugog svetskog rata iz Beča prebegnu u Ameriku, nije ni sanjala da će se do te mere zaljubiti u Srbe i Srbiju da neće poželeti da je napusti.

Foto: emmafick.com Foto: emmafick.com

Ova Amerikanka je devet meseci živela u Novom Pazaru, Beograd je zavolela kao svoj rodni grad, baš kao i - Zrenjanin, Novi Sad, Suboticu, Valjevo, Niš... A svu ljubav pretočila je u 148 "isečaka iz srpskog života" - ilustracije, koje će, u sredu, 25. februara biti izložene u Impact Hub-u (Makedonska 21) u 18.00 časova.

OVA AMERIKANKA JE POTPUNO ODLEPILA ZA SRBIJOM: Jedva čekam da opet dođem! (FOTO)

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Kroz detalje, koje vi možda ne vidite, jer ste jednostavno na njih navikli, a poput - srpskih specijaliteta, interesantnih prodavaca koje svakodnevno srećete na pijacama, predivnih manastira, katedrala, živopisnih krajolika i običaja opisala sam koliko volim Srbiju i Srbe. Projekat kojim sam se pozabavila "hvata" srpski identitet kroz ilustracije detalja, a kada se posmatra kao celina dobija se kompletna slika života u Srbiji iz perspektive jedne obične Amerikanke - ispričala nam je pred otvaranje izložbe nasmejana Ema okružena ilustracijama među kojima nam posebnu pažnju privlači ona na kojoj je detaljno prikazano kako se priprema tradicionalna srpska kafa i obavlja svinjokolj u jednostavna četiri koraka.

Kako je ova Amerikanka opisala Srbe i Srbiju, svaka joj čast! (FOTO)

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Ilustracije su samo deo onoga što sam doživela u Srbiji. Srbi su veoma topao i otvoren narod! Ja jednostavno nemam reči kojima bih mogla na bolji način da vas opišem osim da ste predivni! Odista, divim se balkanskom umeću življenja. Uprkos teškoćama uspeli ste da sačuvate svo svoje blago na Zemlji, pa čak i da ga podelite s drugima - priča nam srdačna Ema dodajući da je pored istraživanja porodične istorije, u Srbiju stigla i kako bi kao stipendista Fulbrajtovog programa predavala engleski jezik.

Foto: emmafick.com Foto: emmafick.com

Interesantno je da je Ema pre dolaska u Srbiju veoma malo znala o našoj zemlji, a onda ju je prema sopstvenom priznanju do te mere upoznala da su u njene "isečke" ušli detalji poput priče o baki Bosiljki koja je toliko draga da ljubi decu u kosu, i izdržljiva da sa pijace nosi torbu tešku 30 kilograma.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Predlažem svim posetiocima da pogledaju kako sam se provela na pečenju čvaraka na festivalu u Valjevu i još mnogo toga... - ističe ova umetnica prihvatajući naš predlog da nas sprovede kroz radove koji će biti izloženi i na taj način najbolje objasni zašto voli Srbe i Srbiju.

Sve to, uz par reči na srpskom...

Izložba grafičkog narativa o srpskoj kulturi mlade američke umetnice Eme Fik trajaće do 5. marta, a od 10. će prema njenim rečima "krenuti na put za Knjaževac".

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    24. februar 2015 | 20:47

    Zivim napolju vec 20 god. i znam da nema niko dusu kao nas narod,hvala ovoj djevojci sto nas je ilustrovala.

  • Перица Мали

    24. februar 2015 | 22:57

    За овакво лобирање би неко грдне паре дао, испоштујте је максимално,дајте јој бесплатне боравке, карте за путовања по Србији и свуда да буде почасни гост. Овакви ликови немају вредност, разбијају фаму о србима као лошем народу. Да ли то препознаје ко треба.

  • Suza

    24. februar 2015 | 21:06

    Citala sam vec o njoj, odusevljena sam kako je na jedan sasvim jednostavan a ipak tako neobican nacin, stavila na papir sve ono sto ovu zemlju i ove ljude cini jedinstvenim. Hvala joj na tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA