Pada rata za kredit i do 5.000 dinara!

Građani će imati uštedu od 5.000 dinara za ratu od 500 franaka, a 2.400 dinara za istu toliku ratu kredita u evrima - kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković

  • 5

Od 27. marta dužnicima će biti omogućeno da kredite s deviznom kauzulom otplaćuju po kursu po kojem im je kredit i odobren, kaže Jorgovanka Tabaković.

- Od 27. marta primenjivaće se izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga usvojen u decembru 2014, a koji se odnosi i na preduzetnike, i na poljoprivredne proizvođače, i na građane - kazala je guvernerka Narodne banke Srbije za RTS.

Kako je objasnila, to se odnosi i na građane koji su uzeli kredite i pre 2012. godine.

Kada je reč o iznosu prosečnih plata u Srbiji za januar, koje su niže nego u decembru prošle godine, guverneka NBS objašnjava da je ona u prilici da komentariše ono što je osnovni posao Narodne banke - obezbeđivanje stabilnosti i niske inflacije. "Od 44 zemlje iz EU, samo 13 njih je sa visokom inflacijom. Srbija spada u grupu od 31 od onih koje imaju deflaciju. Bolje je razgovarati o pozitivnim efektima, a ne samo kritikovati", zaključila je Tabaković.

- Građani će tako imati uštedu, recimo od 5.000 dinara po mesečnoj rati za kredit u švajcarskim francima za ratu od 500 franaka, a 2.400 dinara za toliku ratu kredita u evrima - kazala je guvernerka.

Ona je pozvala Udruženje bankarskih klijenata Efektiva da sa 20 vrsta različitih tipova kredita indeksiranih u devizama dođu u Narodnu banku Srbije gde će se napraviti simulacija po četiri modela koje je NBS ponudila za dužnike koji imaju kredite u švajcarskim francima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Telegraf Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Telegraf

- Da napravimo simulaciju po četiri modela koja smo ponudili i da im pokažemo da je to u interesu svih građana Srbije - dodala je ona.

Guvernerka je izrazila uverenje da će pozitivan trend stabilnosti dinara biti nastavljen, te da će ukoliko ne bude nepredviđenih šokova "dobrobit stabilnosti osetiti svi".

- Jačanje dinara jeste značajan podsticaj, ali stvari ne mogu toliko bitno da se poboljšaju u roku od dva, tri ili pet dana, ali to je značajan efekat i monetarnih mera i politike koje je NBS sprovodila, ali i značajan uticaj poverenja koji je pokazao MMF u mere koje Vlada Srbije ima nameru da sprovede - kazala je Tabaković.

Ona je istakla da će milijarda i 168 miliona evra od Međunarodnog monetarnog fonda da ode u državne režerve, u slučaju da država bude imala platno-bilansnih problema.

- S obzirom na sprovođenje mera fiskalne konsolidacije Vlade Srbije i ozbiljnost da se sve najavljene mere sprovedu, što jesu dobre garancije, ta sredstva ostaće samo rezervisana, ona neće biti potrebna, jer su dezivne rezerve NBS stabilne i uvećane od 2012. godine - kazala je guvernerka.

(Telegraf.rs / Beta / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    26. februar 2015 | 12:45

    Meni nista nije jasno. Jel to znaci da, ako sam podigla kredit 2011 u evrima, racunace mi ratu po tadasnjem kursu? Ili ne? Neka mi neko pojasni

  • NIšlija

    26. februar 2015 | 12:06

    Oh Bože, kakav stručnjak.. A šta ste čekali do sad..

  • Jadranin

    26. februar 2015 | 11:26

    sve je to lepo ali zato dizu kamate na dinarske kredite. Nije sija nego vrat. Dosada mi je belibor tromesecni padao u proseku 300,00 din. A sada stiglo da je skocio 2,5% odnosno 1500,00din. Lepo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA