UZMITE 50€ i trgujte cenom nafte na svetskoj berzi!

Tokom februara cena sirove nafte uspela je da posle dužeg vremena ostvari rast i to 4.11% i trenutno se kreće oko $49.50 po barelu, a tim povodom, FXLider, specijalno citaocima „Telegrafa“ daje 50€ namenjenih za trgovanje cenom nafte na svetskoj berzi!

  • 3

Nakon sedam meseci uzastopnog pada, cena sirove nafte se konačno malo stabilizovala i uz manji rast uspela da prekine sedmomesečni silazni trend.

FXLider, specijalno citaocima „Telegrafadaje 50€ namenjenih za trgovanje cenom nafte na svetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada cene rastu ali i kada cene padaju. Prijavite se ovde i uzmite 50€ za trgovanje na berzi!

“Tokom februara cena sirove nafte uspela je da posle dužeg vremena ostvari rast i to 4.11% i trenutno se kreće oko $49.50 po barelu. Silazni trend koji je prethodio ovom rastu, uticao je da se cena sirove nafte spusti sa $107 na manje od $43.50 po barelu u toku poslednjih sedam meseci“ - kazu u FXLider-u.

Prijavite se OVDE i uzmite 50€ za trgovanje na berzi!

Do nedavnog rasta cene doslo je zbog smanjenja proizvodnje nafte iz uljanih skriljaca kod americkih proizvodjaca. British Petrol je nedavno objavio da će ove godine smanjiti ulaganje u nove projekte. I druge velike naftne kompanije su donele slične odluke. Prema podacima Baker Hughes –a, kompanije koja se bavi servisiranjem naftnih bušotina, naručivanje opreme za bušenje palo je na najniži nivo u poslednjih tri godine što je jasan znak pada interesovanja za novim naftnim bušotinama.

Pored toga i drugi faktori su uticali na rast cene. Između ostalog štrajk radnika u nekim naftnim rafinerijama u SAD-u podigao je cenu benzina i dizela zbog strahovanja da će doći do smanjenja proizvodnje ovog goriva.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

„Veliki proizvođači kao što su Rusija, Venecuela i Iran već su sada u teškoj situaciji zbog ovako niske cene. I dok niže cene znače da je i gorivo jeftinije, ipak istovremeno znače i povećanje geopolitičke i socijalne nestabilnosti. Bez obzira da li se cena stabilizuje na 40 ili 60 dolara po barelu, to je znatno ispod optimalnih 100 dolara i mnogi ekonomisti smatraju da će to izvršiti veliki pritisak na inflaciju u razvijenijim zemljama. Pad inflacije može dovesti do toga da potrošači kao i kompanije ostanu zarobljeni u atmosferi deflacije, gde bi poslodavci u očekivanju nižih zarada nudili i niže plate“ – navode iz FXLider-a.

Foto: AP Foto: AP

Mnogi analitičari smatraju da se i pored smanjenja proizvodnje globalna tražnja neće uskoro povećavati. Štaviše, zalihe nastavljaju da rastu. Samo u SAD-u trenutno su na najvišem nivou u poslednje 84 godine, što potvrđuju i podaci Američkog instituta za naftu.

„Pitanje koje se u poslednje vreme veoma često postavlja je da li je ovo definitivno dno ili će cena i dalje padati. Međutim, još uvek je prerano to reći. Kada se cena naglo odbije od prethodnog dna retko se rast odmah nastavlja, obično se cena prethodno stabilizuje. Ipak ono u čemu se većina ekonomista slaže je to da posle perioda stabilizacije možemo očekivati postepen rast cene. Prema nekim procenama cena sirove nafte bi tokom ove godine mogla ponovo da se popne iznad 60 dolara po barelu.“ – navode u FXLider-u.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sergej

    3. mart 2015 | 11:30

    A jel mozemo mi da podignemo tih 50e sto nam daju, kad vec daju

  • Mb011

    3. mart 2015 | 10:46

    A ko daje tih 50€? To je četvrtina plate u Srbistanu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA