ISPOVEST DEČAKA RATNIKA: Klao sam sa džihadistima, preživeo sam PAKAO!

Zloglasnoj organizaciji Kalid se pridružio 2013. godine u septembru. U ID-u su mu ponudili platu od 30 dolara mesečno

  • 4

Kalid je imao 13 godina kada je došao u Islamsku državu i pristao da se bori na strani džihadisti za 30 dolara mesečno.

Iako se čini da niko nije svestan toga, Kalid je preživeo pakao. Na pitanje da li noćne more, ovaj tinejdžer se samo nasmeši i otkrije svoje bele zube, a nije, kaže, bio ni uplašen, čak ni kada je metak prošao kroz njegov vrat. Kalid je sada izbeglica u Sanliurfu na jugoistoku Turske. Od džihadista je pobegao u decembru 2014. godine, a za njih je on sada dezerter.

Zloglasnoj organizaciji pridružio se 2013. godine u septembru. Živeo je u naselju Al-Tajana iz kojeg je jednog jutra, u društvu rođaka, otišao u Majadin. Njegova porodica nije bila svesna Kalidovih planova, a on se zaputio prema lokalnom sedištu IS-a.

- Hteo sam da idem sa njima. Privlačili su me. Sviđao mi se njihov izgled i hteo sam se boriti sa vojskom Bašara al-Asada - priča tinejdžer.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Otkad su muškarci odeveni u crno pokorili pokrajinu u kojoj je živeo, u julu 2013, sve škole bile su zatvorene. Iako su džihadisti govorili o pokretanju nove škole, već su zabranili mnoge predmete poput hemije, fizike, političkih nauka, matematike, filozofije... Zabranili su i gotovo sve televizijske kanale.

"Verska policija" u gradu je proveravala sadržaje mobilnih telefona, i lovila je pušače koji su rizikovali batine i četiri nedelje u zatvoru.

U IS-u su Kalidu ponudili platu od 30 dolara mesečno. Iako je reč o daleko manjem iznosu od 400 dolara koliko zarađuju strani borci, suma je i dalje značajna u zemlji uništenoj ratom. Kalid je nestao bez da je barem majci rekao gde ide. Njegovi novi šefovi poslali su ga na sever, u bivšu vojnu bazu Tibni. Našao se usred pustinje s 300 drugih novaka, od kojih su polovinu činili stranci. Njih 30 bilo je njegovo godište.

Rutina je uvek bila ista. Ustajanje u 4 i početak dana molitvom, nakon koje sledi trčanje i treniranje borilačkih veština do 10 sati.

Nakon 15 dana poslat je na front. Bez ikakvog brobenog iskustva većina novaka ubijena je tokom prvog angažmana. Drugi dan na ratištu i Kalid je ranjen u vrat, ali je nekako preživeo. Nije se bojao smrti i jednostavno se igrao rata.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Nakon izlaska iz bolnice, stražario je satima. Kada bi naišao neki automobil, pretraživali su ga, a vozača ispitivali trik pitanja o islamu kako bi uhvatili moguće "prevarante". ID je tinejdžera koji je sanjao o borbi protiv Bašara al-Asada pretvorio u policajca, a njegov entuzijazam, koji je imao na početku, počeo je da topi.

Za to vreme njegova majka ga je tražila. Preko rođaka koji se uspaničio pred zradom IS-a saznala je da se priključio njihovim snagama. Molila ih je da joj vrate sina, ali rekli su joj da je to nemoguće jer trebaju borce. Ipak, dopustili su joj da vidi Kalida. Kada ga je posetila drugi put opet je molila da ga oslobode i tada se njen trud isplatio. Nakon dva sata molbe, Kalidu je odobren odlazak.

- Ostavio sam oružje i uniformu i vratio se kući. Bio sam srećan. Nakon tri meseca odsudstva nedostajala mi je porodica, ali i dalje sam mislio da ću se vratiti u borbu - kaže on.

Porodica mu je napravila lažne dokumente kako bi prošao kontrolne tačke. Putovao je s jednom ženom iz sela i njenom decom. Govorio je da je deo te porodice.

Nakon dugog putovanja stigao je u Tursku i sada se nada pridruživanju svojoj braći u Saudijskoj Arabiji. Čeka vizu.

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pravda

    3. mart 2015 | 14:51

    Nije on nikakav dečak ratnik,on je ratni zločinac.

  • Pera Kojot #1!

    3. mart 2015 | 14:27

    To je sve amer stvorio I dalje ih snabdeva! Zapadu odgovara da se sve ovo desava, destabilizacija regiona pomaze njihovo uzdizanje!

  • GradjaninX

    3. mart 2015 | 17:35

    Eto im 'spavaca'. Kad im zatreba za samoubilacke teroristicke napade, samo ce ga aktivirati. Ma kakav izbeglica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA