Da li znate zašto je Beli anđeo nestao? I još četiri neverovatne stvari o srpskoj svetinji!

Otkrivamo zašto je najčuvenija freska sa ovih prostora poslata u svemir, a onda i Amerikancima, i kako je vekovima čuvala srpski narod

  • 20

Arhanđel Gavrilo koji sedi na Hristovom grobu obučen u hiton beo kao sneg, misterioznim pogledom upoređivanim sa podjednako zagonetnim osmehom Mona Lize - bez razlike koji je ugao posmatranja - posetioce gleda direktno u oči.

I ostavlja ih bez reči...

Svojom veličanstvenošću, uzvišenošću i mističnošću freska "Beli anđeo" iz crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševa ne može da se poredi ni sa jednom drugom, te ne čudi što se ubraja u najlepše radove srpske i evropske umetnosti srednjeg veka i što su putopisci 19. veka još u ona vremena jednostavno objasnili "da joj ni Đoto nije ravan".

Foto: Tanjug / Nenad Milošević Foto: Tanjug / Nenad Milošević

Skoro da ne može da se zamisli vreme kada je bila skrivena od očiju javnosti, a istina je da puna četiri veka ovu fresku koja je inače deo kompozicije "Mironosnice na Hristovom grobu" niko nije mogao da vidi, jer je u 16. veku preko nje bila naslikana druga freska.

Tako je "Beli anđeo", kojeg su nepoznati autori naslikali još u 13. veku bio sakriven između 16. i 20. veka kada je crkva Vaznesenja Hristovog restaurirana, a gornja slika - uklonjena.

Ekipa Telegrafa izdvaja pet veličanstvenih stvari vezanih za jedno od najvećih srpskih nacionalnih blaga.

Putovanje u svemir

Foto: ESA/NASA Foto: ESA/NASA

Kada je iz Evrope poslat prvi satelitski signal u vasionu - u "paketu dostignuća zemljana", a to je u stvari bila poruka eventualnim razumnim bićima u vasioni, bile su slike - čovekovog osvajanja Meseca, Kineskog zida i "Belog anđela".

Osim što je vezana za "nebesa" i "onostrano", freska je izabrana i kao jedan od najlepših i najstarijih umetničkih komada na svetu.

Pozdrav Evropljana Amerikancima

Foto: eweb4.com Foto: eweb4.com

Prvi satelitski prenos video signala 1963. između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku "Belog anđela" među prvim kadrovima, koji su predstavljali pozdrav Evropljana Amerikancima.

Freska je izabrana kao najznačajniji komad umetnosti Starog kontinenta, i svojevrsni simbol mira, ali i zato što otelovljuje hrišćanske poruke - veru, ljubav i nadu.

Spasenje

Legionar Longin probada Isusa Hrista tokom raspeća. Foto: Wikipedia Commons/Eloquence Legionar Longin probada Isusa Hrista tokom raspeća. Foto: Wikipedia Commons/Eloquence

Vaskrsenje Hristovo je u hrišćanskom učenju preduslov za buduće vaskrsenje svih pravednika, pa su pogledi vernika kroz istoriju često bili upereni u fresku "Beli anđeo" s verom u spasenje. To se činilo tokom svih ratova koji su kroz istoriju potresali srpski narod, zaključno sa NATO agresijom 1999. godine.

O čudima su svedočili brojni Srbi, ali i narodi drugih veroispovesti koji su neretko dolazili po pomoć kod "Belog anđela". Prema rečima meštana ovog kraja, veruje se da je upravo ova freska zaštitila Srbiju od još jačih razaranja '99.

Tajna čudotvorne moći

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Čudotvorna moć freske vekovima se objašnjavala jednom legendom, koju vam u celosti prenosimo.

Srpski vitezovi, takozvani "čuvari koplja Svetog Đorđa" bili su poznati po svojim čudima, a ta čuda su pripisivana relikvijama koje su oni posedovali. Među "čuvarima" kruži priča o trojici vitezova koji su u crkvici na Crnoj stijeni čuvali Hristovu Plaštanicu. Krstaške horde, naročito templari  koji su nadirali sa zapada te 1187. godine, pljačkali su i uništavali sve pred sobom.

Naoružani do zuba u metalnim pancirima i sa tri crne glave na grudima pojavili su se u sumrak pred crkvicom na Crnoj stijeni, jašući samo crne konje. Stotinjak templara imalo je samo jedan cilj - da uzmu Plaštanicu iz crkve.

Te večeri tri "čuvara koplja Svetog Đorđa" stala su pred strašnu vojsku kako bi sačuvali Plaštanicu. Metalni zvuk se čuo do duboko u noć. Kad je pao i zadnji vitez, na Crnoj steni ukazao se beli anđeo Gavrilo pokazujući prstom na Plaštanicu koja je polako nestajala u steni. Upravo na tom mestu 1227. godine kralj Vladislav, unuk Stefana Nemanje, podigao je manastir Mileševu.

Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!! Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Manastir Mileševa se nalazi kod Prijepolja na reci Mileševki. Zadužbina je kralja Vladislava iz 1234-35 godine. Godinu dana kasnije, 1236. kralj Vladislav je u Mileševu preneo telo Svetog Save.

Godine 1377. ovde se bosanski kralj Tvrtko proglasio za kralja Srbije.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    11. april 2015 | 16:43

    ПОЗДРАВ ЗА СВЕ ПРАВОСЛАВЦЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНОГ ПРИЈЕПОЉА!!!

  • Бања Лука

    11. april 2015 | 17:14

    Хвала Телеграфу на овом дивном тексту! Многи Срби нису ни свесни колико богату и славну историју ми имамо и сву ту лепоту, умјетност и симболику у свему томе! Надам се да ће текст прочитати и припадник неког бошњачког народа, који желе прогласити краља Твртка I за све друго само на за краља Срба на овим нашим просторима гдје данас живимо! Ка што видимо на крају текста гдје се он крунисао за краља у манастиру Милешева!

  • Sandra

    11. april 2015 | 19:36

    Nema lepse freske na svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA