SRBIJO, SPREMI SE ZA UDAR GRIPA: Za sedam dana obolelo 10.000 ljudi, dolazi novi veliki talas!

- Prošle subote smo pregledali 55 ljudi, a juče 94. Većina je puštena kući uz adekvatnu terapiju, ali je bilo i onih koji su automatski hospitalizovani - kaže direktor Kliničkog centra Niš dr Zoran Radovanović

  • 1

Za samo nedelju dana u Srbiji se lekaru javilo 10.241 pacijenata sa simptomima gripa, naveli su u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Trenutna situacija je najkritičnija na jugu Srbije, gde je samo juče na odeljenju infektologije u Nišu bilo oko 100 zaraženiih.

Lekari ističu da ovo ukazuje na sezonski grip i da je dostigao svoj vrhunac. Direktor Kliničkog centra u Nišu dr Zoran Radovanović je rekao da će narednih nedelja ovaj virus imati tendeciju da pada, piše Informer.

- Može se reći da je ovo udarni talas sezonskog gripa, a to sam zaključio zbog prošle subote kada smo pregledali 55 ljudi, dok ih je juče bilo 94. Većina je uz adekvatnu terapiju puštena na kućno lečenje, ali je bilo i onih koji su morali automatski da budu hospitalizovani - istakao je on i dodao:

- Sa respiratora je skinuta medicinska sestra iz Lebana, ali je njeno stanje i dalje teško - rekao je on ističući da je na respiratorima smanjen broj pacijenata sa pet na četiri.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Situacija je takođe kritična i u Kliničkom centru u Kragujevcu, gde zbog povećanog obima posla načelnica infektivnog odeljenja nije imala vremena da razgovara sa novinarima, a portparolka ove ustanove je sama istakla da je i ona obolela od virusa gripa A (H1N1).

Zbog velikog broja pacijenata, dr Nevenka Dimitrijević iz Doma zdravlja "Voždovac" kaže da oni nisu stizali ni ruke da operu, a kamoli da idu na pauze.

- Čini mi se da je situacija u Beogradu, na sreću, počela da se smiruje. U jednom trenutku je kroz moju ordinaciju prolazilo i do 50 pacijenata dnevno, a većinja tih ljudi su bili stari i uglavnom su se žalili na respiratorne probleme - rekla je ona.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Popaj

    20. mart 2015 | 12:12

    Spremili smo se cekamo ga, ja sam okacio venac belog luka na ulaznim vratima pa nek dodje ako sme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA