OVAJ DEO AVIONA JE MOŽDA KRIV ZA NESREĆU: Istraga i dalje u toku!

Posle stravične avionske nesreće u kojoj je život izgubilo 150 ljudi, otvaraju se različita pitanja i pokreću diskusije stručnjaka šta je to što je moglo da uzrokuje ovakvu tragediju

  • 2

Avion Erbas A320 nemačke niskobudžetne firme "Džerman vings" koji se srušio u ponedeljak na francuskim Alpima, imao je tehnički problem sa vratima koja zatvaraju prednje točkove, potvrdio je portparol Lufthanze. U ovoj tragediji nastradalo je 150 putnika i članova posade.

NOVI JEZIVI DETALJI: Po planini su razbacana tela, avion je padao čak 18 minuta! (FOTO)

SMAILAGIĆI POGINULI U AVIONU SMRTI: Vraćali se sa utakmice i zauvek nestali!

Problem je bio vezan za otvor, odnosno za mehanizam koji se otvara i zatvara u trenutku kad se uključuje uređaj za sletanje. Avion je u ponedeljak ceo dan ostao prizemljen u Dizeldorfu, a portparol Luftanze izjavio je za agenciju DPA da je problem rešen.

Međutim, pojavljuje se još jedna verzija i objašnjenje ove nesreće. Iako, nemačke i američke vlasti za sada nemaju indicija o terorizmu kao uzroku pada aviona "Džermanvingsa", ali španska policija proverava video-zapis o ulasku putnika u taj avion, piše danas tabloid "Bild".

DA LI ĆE SE SAZNATI ISTINA? Pronađena crna kutija srušenog aviona!

- Premda nema indicija o napadu, španska policija proverava video-zapis o ulasku putnika... - piše "Bild" u tekstu o tri teze o mogućim razlozima pada aviona, juče u južnoj Francuskoj, kada je poginulo 144 putnika i šest članova posade.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Trenutno nema znakova o povezanosti sa terorizmom - prenosi tabliod izjavu jedne portparolke američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Tabloid, takođe, navodi da je američkog predsednika Baraka Obamu o padu aviona informisala savetnica za antiterorizam Liza Monako.

"Bild" u spekulacijama o mogućim razlozima pada aviona, piše da bi gubitak pritiska u kabini mogao da bude jedan od uzroka. Pri naglom gubitku pritiska, na primer zbog neke eksplozije, vazduh se "usisava" i putnicima preti da se u roku od 10 do 15 minuta smrznu ili uguše, prenosi tabloid mišljenja eksperata.

- Ukoliko dođe do takve situacije, onda posada mora da pokuša da se što je moguće pre supusti na 10.000 stopa, kako bi putnici mogli da dišu - rekao je ekspert za pitanje letenja Najl Hansdorf.

Printskrin: Youtube/Dauphiné Libéré, Tanjug/AP Printskrin: Youtube/Dauphiné Libéré, Tanjug/AP

Eksperti taj scenario smatraju mogućim, navodi tabloid koji piše i o drugoj tezi o kojoj je magazin "Špigel" takođe pisao o zamrzavanju senzora i pogrešnim informacijama. Ova nesreća podseća, prenose mediji, na jedan događaj iz novembra prošle godine na letu Bilbao - Minhen, koji se skoro katastrofalno završio.

Tada je, naime, na avionu A321 došlo do zamrzavanja senzora koji su, zatim, emitovali pogrešne podatke o avionu, pa je kopjuter automatskog pilota "misleći" da je avion previsoko u letu, pokrenuo strmo spuštanje.

Samo zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu pilota sprečena je katastrofa, pošto je on, jednostavno, isključio kompjuter i tako ponovo preuzeo kontrolu nad avionom, piše štampa.

Šef "Germanvingsa" Tomas Vinkelman rekao je, međutim, da je avion bio opremljen novim bord-kompjuterima.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Александар Џунић

    25. mart 2015 | 16:36

    Техника је отказала. На крају ће окривити пилоте. Ово извештаји авионских несрећа су ко извештаји сеизмолога након земљотреса - десио се потрес, тло се сад смирује, ко је надраљао, надрљао је, у будуће градите куће боље, а у преводу на авионски транспорт - не дозволите да лете покварени авиони.

  • roki

    26. mart 2015 | 03:27

    Bez obzira sta je uzrok pada ispasce da su bili teroristi. Tako kompanije nece gubiti dobit zbog straha putnika od nesigurnih aviona. U pitanje je ogrimni novac.Zato ce sigurno ispasti terorizam opet krivac za sve a prava istina se nece nikad saznati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA