GLAS PROTIV NEKULTURE: Evo šta se desilo kad je Marčelo stigao u Jagodinu! (FOTO)

Marko Šelić Marčelo je u okviru kulturne manifestacije "Razgovor sa povodom" predstavio svoju najnoviju knjigu i muzički album "Napet šou"

  • 2

Gost Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini u sredu 25. marta 2015, bio je književnik i muzičar Marko Šelić Marčelo koji je u okviru kulturne manifestacije "Razgovor sa povodom" predstavio svoju najnoviju knjigu i muzički album "Napet šou".

Amfiteatar Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini bio je mali da primi zainteresovane posetioce, među kojima je pored studenata i nastavnika Fakulteta bio i veliki broj srednjoškolaca iz Jagodine, Ćuprije i Paraćina.

Prilikom ulaska u amfiteatar Marčelo je dočekan gromoglasnim aplauzima, a dodatno oduševljenje publike izazvao je naš poznati glumac Branislav Trifunović koji je sa Šelićem došao u Jagodinu.

Neka od zanimljivijih pitanja koja su Marčelu postavili moderatori ovog razgovora, doc. dr Marko Đorđević i msr Maja Dimitrijević, ticala su se društvene angažovanosti njegovih tekstova i činjenice da on u njima veoma precizno i vešto raskrinkava društveno-političke anomalije u Srbiji.

Foto: Promo / Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu Foto: Promo / Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu

- Pisati društveno angažovane tekstove, koji se sticajem okolnosti nekada taknu i politike, i baviti se samom politikom - to su za mene dve sasvim odvojene ambicije, od kojih imam samo ovu prvu, apsolutno nepomućenu ovom drugom. Naravno, kad si prinuđen da gledaš besramno očigledne diletante, verovatno i babi s planine nekad prođe kroz glavu da bi ona to uradila bolje. Ali to nema veze sa stvarnom željom, to je samo ogorčenost - istakao je Marčelo.

Šelić je, takođe, naglasio da je neophodno kod mladih probuditi potrebu da se bore za bolju budućnost i da odagnaju apatiju, te da jedna od stožernih ideja knjige "Napet šou" kao konceptualnog književno-muzičkog dela, upravo i jeste u vezi sa stanjem napetosti i spremnosti da se pojedinac suoči i izbori sa svim anomalijama društva ogrezlog u lažima i neznanju.

Foto: Promo / Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu Foto: Promo / Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu

Posetioci su posebnim aplauzima pozdravljali ona mesta u Marčelovom izlaganju koja su se ticala kupovine fakultetskih diploma, doktorskih titula, potrebe političara da svoj rad neprestano pretvaraju u medijski spektakl. Šelić je istakao da je "ružičasta kultura" zagadila kulturni i medijski prostor i da se sve svodi na "kompromiskuitet" jer mnogi nekritički pristaju na ono što im mediji poturaju i posustaju u borbi protiv nekulture i neukusa.

Marčelo je na duhovit način, služeći se ironijom, kritikovao i političare koji ne razlikuju kritiku građana od navodne mržnje koju ispoljavaju prema njima.

- Uopšte ne verujem da je granica između kritike i mržnje tako tanka kod bilo koje iole prosvećene glave, nerazlikovanje tih stvari je boljka mediokriteta. Ali stvara se privid da je to teško razlikovati zato što je takav model prisutan kud god da pogledaš oko sebe. Recimo, živim u zemlji u kojoj prvi čovjek ne razlikuje kritiku od mržnje, a zašto? Kako reče Balzak, jedna od najodvratnijih navika sitnih duša jeste što misle da i drugi imaju njihove nedostatke - rekao je Marčelo.

Po završetku ovog kulturnog događaja koji zasigurno nikoga nije ostavio ravnodušnim, Marčelo i Bane su posetili Staru zgradu učiteljske škole koja se nalazi u dvorišnom kompleksu Fakulteta, i pružili podršku akciji njene obnove koju je pokrenula fondacija "Sreten Adžić" pri Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Planirano je da posle obnove u ovoj zgradi bude otvoren jedan od najsavremenijih oglednih obrazovnih i naučno-istraživačkih centara na Balkanu. Podršku obnovi Stare zgrade Učiteljske škole, ranije su već pružili i akademici Ljubomir Simović i Dragoslav Mihailović, kao i dramski umetnici Sergej Trifunović i Tomislav Trifunović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA