SRBIJA MENJA HIMNU: "Od Topole pa do Ravne gore" nova nacionalna pesma! (VIDEO)

- Okrećemo se našim korenima i precima koji su svoj život dali za Srbiju. Ova pesma predstavljaja velikana naše istorije komadanta Dražu Mihajlovića - kaže za Telegraf izvor iz Vlade i dodaje da će se nova himna izvoditi isključivo uz zvuke frule

  • 50

Udruženje kompozitora Srbije, Ravnogorci, ali i mnogi drugi ugledni građani danas su Vladi Srbije predložili da himnu "Bože pravde" zameni nacionalistička pesma "Od Topole pa do Ravne gore"!

SEKS UŽIVO: Maca Diskrecija i Zmaj od Šipova vodili ljubav u tajnoj sobi u "Parovima"! (VIDEO)

Na odgovor nisu dugo čekali.

DRAMA: Prebijen Relja iz "Elitnih odreda", završio krvav u Hitnoj pomoći (FOTO)

- Pristali smo da promenimo himnu. Zaključili smo da je vreme da se okrenemo našim korenima i precima koji su svoj život dali za Srbiju. "Od Topole pa do Ravne gore" najbolje predstavlja period borbe za oslobođenje Srbije u Drugom svetskom ratu, ali i velikane naše istorije, poput komandanta Draže Mihailovića - kaže izvor iz Vlade za Telegraf.

VIP PROSTITUCIJA: Ovo su najpoznatije prostitutke među srpskim pevačicama i glumicama!

Pesma "Od Topole pa do Ravne Gore" je nasleđe iz Drugog svetskog rata i deo je tadašnjeg folklora, posebno u delovima zemlje u kojima je glavna bila vojska đenerala Draže.

PUTIN JE GEJ: Ovaj TAJNI SNIMAK ruskog predsednika to dokazuje? (VIDEO)

Iako je veliki broj izvođača snimio ovu četničku pesmu, najpoznatiji izvođač je Nikola Urošević Gedža, koji je u srpskom duhu uglazbio sve najznačajnije tradicionalne pesme.

Još jedan od razloga zbog čega je došlo do promene himne jeste i taj što Srbija nije kraljevina.

- U himni "Bože pravde" se veliča Srbija kao kraljevina. Međutim, mi to nismo, bili smo nekad, a da li ćemo ikad ponovo to biti, ne zna se - neodređen je naš izvor.

SVE SRPSKE HIMNE: Uz njih su Srbi ginuli za slobodu, pevali i kad su pobede slavili! (VIDEO)

U razloge za promenu himne spada i pisanje medija o tome da naša, sad već bivša nacionalna pesma, neverovatno podseća na himnu Savezne Republike Nemačke - "Pesmu Nemaca", koja je u stvari derivat austrougarske himne "Bože čuvaj cara Franca".

"Bože pravde" je postala himna Srbije nakon otcepljenja Crne Gore i usvajanja novog Ustava 8. novembra 2006. Muziku za nju je napisao Slovenac Davorin Jenko, a tekst Jovan Đorđević 1872. godine.

Najzanimljivije za kraj. Naša himna izvodiće se uz frulu, a ne kao što je to do sada bio običaj - uz duvački orkestar.

(A. Prilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA