4 razloga zašto Rusija NIKAKO NIJE SMELA da proda Aljasku! (FOTO)

Rusko carstvo je za prodaju Aljaske dobilo 7,2 miliona dolara za 1,518,800 kvadratnih kilometara zemlje, a koliko su oni zapravo izgubili prodajom velike teritorije, ostaje da se vidi u budućnosti

  • 48

Kada je ogromna zemlja pre 148 godina iz ruke Rusije došla u posed Sjednjenih Američkih Država, obe strane su mislile da je prodaja/kupovina Aljaske bila odlična pogodba.

RUSI HOĆE DA GRADE TRANSSIBIRSKI AUTOPUT: Bio bi dugačak 20.000 kilometara i spajao London i Njujork!

U to vreme, dogovor je dozvoljavao SAD da ima pristup resursima Aljaske, i istovremeno da proširi teritoriju.

Foto: Instagram/Fernweh mermaid Foto: Instagram/Fernweh mermaid

Rusko carstvo, s druge strane, napunilo je svoje kofere: dobili su 7,2 miliona dolara za 1,518,800 kvadratnih kilometara zemlje.

Ali šta da se kupovina Aljaske nikada nije dogodila? Koliko bi se Rusija razlikovala od ove današnje? I šta je sve izgubila što je prodala zemlju?

Ovo su samo neki odgovori šta bi sve Ruska Federacija imala.

VIŠE NAFTE

Foto: AP / Tanjug Foto: AP / Tanjug

Ruska ekonomija se oslanja uglavnom na naftu, ona čini više od dve trećine izvoznih prihoda zemlje, zajedno sa gasom.

I dok to ne može da bude neposredna briga za Rusiju, svi znamo da je iznos fosilnih goriva konačan na našoj planeti. Tako da kada dođe kraj izvorima nafte, Rusija će morati da smisli nove načine kako da popuni svoj budžet.

I da imaju u posedu Aljasku, to ne bi rešilo problem do beskonačnosti, ali bi imali više vremena da smisle nešto drugo. Nedavne brojke pokazuju da Rusija proizvodi više od 10 miliona barela dnevno, tako da bi sadašnje naftno polje Amerike bilo značajno pojačanje.

VIŠE KUPUSA

Foto: Wikipedia/Ksenija Putilin Foto: Wikipedia/Ksenija Putilin

Zapadne sankcije zbog ruske aneksije Krima i njene uloge u ukrajinskom konfliktu povećale su cene namirnica u zemlji. Jedno povrće je posebno bilo na udaru - kupus, obeležje domaće kuhinje.

Povrću u Rusiji svakodnevno skače cena, a od početka godine je zabeležen rast od čak 63 odsto.

S druge strane, Aljaska ima kupusa i više nego što joj je potrebno. Oni zapravo drže Ginisov rekord za najveći kupus ikada napravljen.

Uspeh ovog povrća je delimično zbog mnogo dnevnog svetla tokom letnjeg perioda. Aljaska poseduje oko 15 miliona hektara zemlje pogodne za poljoprivredu, a samo 1 milion je trenutno u upotrebi.

MUZEJ ČEKIĆA

Foto: Wikipedia/Scott McMurren Foto: Wikipedia/Scott McMurren

Ne može se reći da Rusija nema svoj deo muzeja. Zapravo, vekovi kulturnih dostignuća, od slikanja do arhitekture i od istorije do fotografije, osigurali su da postoji veliki izbor.

Ovo je prvi muzej koji predstavlja prvo oruđe ljudskog roda - čekić. U gradu Hejnsu se nalazi postavka od 1.500 čekića, a svake nedelje radnici biraju "čekić nedelje". Ako ovo nije dovoljno "muško", stvarno ne znamo šta nije.

OSTRVO RATMANOV

Veliki Diomed ili na ruskom Ratamanovljevo ostrvo nalazi se u sredini Beringovog moreuza, odmah pored graničnih voda SAD i Rusije.

Foto: Wikipedia/Ratzer Foto: Wikipedia/Ratzer

Od te tačke, koja je za vreme hadnog rata zvana Ledena zavesa, naletećete na Mali Diomed. Razdaljina između Velikog i Malog Diomeda je nekoliko kilometara.

Tokom zime, može se prepešačiti preko leda od jednog do drugog ostrva, i samim tim prelazite granice ove dve države.

(Telegraf.rs / Izvor:themoscowtimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • a

    31. mart 2015 | 17:43

    Jedina korist bila bi ta sto bi oni iskoristili ona nalazista zlata koja su Ameri pronasli posle kupovine Aljaske. Ovo ostalo je manje vazno. Tu je naravno i strateska prednost koju bi danas imali u vojnom smislu. Prodaja Aljaske je samo jos jedan dokaz da je monarhija najgori vid upravljanja drzavom. Na osnovu odluke jednog nesposobnog cara, drzava je prodala vise miliona kvadratnih kilometara i to zbog novca koji je caru trebao da bi popunio rupe u budzetu nastale zbog njegove nesposobnosti. Da je taj danas ziv, sudili bi mu za veleizdaju.

  • -

    31. mart 2015 | 17:40

    Jedina i glavna prednost koju bi sada imali da je nisu prodali bila bi strateska. Vojne baze na Aljasci, lanseri nuklearnih raketa itd. Ovo ostalo je manje vazno. Resursi nafte ni izbliza nisu konacni. Primer su nova ogromna nalazista nafte i gasa na Arktiku koje su Rusi pronasli i proglasili delom svoje teritorije. Iako je tacno da ce nafta nekada biti potrosena, Rusiji je to najmanji problem jer ce Rusija imati i naftu i gas dugo posto ostatak sveta ostane bez njih. A i to ce se desiti tek za nekoliko vekova. Mnogo veci problem za covecanstvo bice nestanak vode, a najvece rezerve pitke vode ima - Rusija. Ovo za kupus, muzej cekica i ostrvo necu ni komentarisati, pretpostavljam da je stavljeno reda radi.

  • Edis Pazarac

    31. mart 2015 | 18:19

    Rusi su budale bili.Prodali su terijtoriju veličine 22 Srbije za samo 7,2miliona dolara tj.sadašnjih 120 miliona dolara.A ljudi imaju kuće vredne preko 200 miliona hahaha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA